İran bu defa da Kürt liderlerin yakalanıp teslim edilmesini istiyor

Tahran yönetiminin Irak'la imzalanan sınır güvenlik anlaşması kapsamında “muhalif Kürt liderlerin” yakalanıp teslim edilmesi için hazırladığı listeyi Bağdat'taki yargı makamlarına verdiği öne sürüldü.

İran bu defa da Kürt liderlerin yakalanıp teslim edilmesini istiyor

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İran ve Iraklı yargı yetkilileri Bağdat'ta düzenlenen “Terörle Mücadele Ortak Yargı Komitesi” toplantısında bir araya geldi.

İran Yargı Erki Başkan Yardımcısı Kazım Garibabadi ve Irak Adli Denetleme Kurumu Başkanı Leys Cebr Hamza'nın başkanlık ettiği toplantıda, İran’a muhalifi Kürt partiler Komele, KDP-İ, PJAK, PAK ve Xebat da dahil Halkın Mücahitleri Örgütü ile IŞİD’e karşı "terörle mücadele mutabakat zaptı" imzalandı.

İran liste verdi

Öte yandan IRNA, "Al-Malala" internet sitesine dayandırdığı haberinde, Tahran'ın Kürt örgütlerin liderlerinin isimlerini içeren bir listeyi Bağdat’a verdiğini yazdı.

İlgili kaynaklara dayandırılan haberde, listede Tahran’a iade edilmesi istenen 38 kişinin isimleri ve haklarında açılan yargılama dosyalarının yer aldığı kaydedildi.

19 Mart’ta Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci ve İran Ulusal Güvenlik Sekreteri Ali Şemhani Bağdat’ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani gözetiminde, iki ülke arasındaki sınır güvenliğini de kapsayan güvenlik anlaşmasını imzalamıştı.

İran, Kürdistan Bölgesi’ndeki Rojhılatlı Kürt örgütlerin silahsızlandırılması ve üstlerinin başka yere nakledilmesi için Erbil ve Bağdat’a 19 Eylül’e süre vermişti.

Bağdat ile Tahran arasındaki güvenlik anlaşmasının uygulanmasından sorumlu Yüksek Komisyon, Irak’ın “yükümlülüklerini yerine getirdiğini” ve “İran rejimi karşıtı grupların silahsızlandırılarak sınırdan uzak bölgeye yerleştirildiğini” bildirdi.