İran Cumhurbaşkanı'nın Ankara ziyareti iptal edildi
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin, Ankara'ya yapacağı duyurulan ziyareti gerçekleştirmeyeceği bildirildi.
Ziyaretin iptalinin İran’ın Türkiye-İsrail arasında süregelen ilişkilerden kaynaklandığı ileri sürüldü.
AFP’nin geçtiği habere göre Türkiye Cumhurbaşkanlığı, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bugün Ankara'ya yapacağı duyurulan ziyareti gerçekleştirmeyeceğini açıkladı.
Analistler Reisi'nin olası ziyarette Türkiye'ye İsrail’e karşı söylemler dışında tavır alması ve İsrail'le ticari ilişkilerini kesmesi için baskı yapacağına ifade ediyor.
İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, Reisi'nin Türkiye ziyaretinin "ertelendiğini" bildirdi. Ancak ertleme ile ilgili bir ayrıntı belirtilmedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Kasım'da Riyad'da Reisi'nin de katıldığı bölgesel liderler zirvesinden dönüş uçuşu sırasında Reisi’nin Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini bizzat duyurmuştu.
Erdoğan, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ayın 28'inde ülkemize geliyor" dedi.
Ziyaret, Türkiye'de devlet medyası tarafından da duyuruldu ve televizyon kanallarında da tartışma konusu olarak ele alındı.
Ancak Erdoğan’ın duyurusu Reisi'nin ofisi veya İran'ın resmi medyası tarafından hiçbir zaman doğrulanmadı.
Erdoğan, Hamas militanlarının 7 Ekim saldırısına yanıt olarak İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını Müslüman dünyasında en açık sözlü eleştirenlerden biri olarak ortaya çıktı.
Erdoğan İsrail'i "terörist devlet" olarak niteledi ve İran destekli Hamas'ın terör örgütü olmadığını söyledi.
Ancak analistler, İran'ın Türkiye'nin bu söylemi bir kenara bırakıp İsrail'le gelişen ticaret ve enerji ilişkilerini kesmesini istediğini değerlendiriyor.
İstanbul İran Çalışmaları Merkezi Direktörü Hakkı Uygur, AFP'ye verdiği demeçte, "İran, Türkiye'nin İsrail ile doğrudan ve dolaylı ticaretini sonlandırmasını bekliyor” dedi.
İran ve Türkiye, 535 kilometrelik (330 mil) bir sınırı paylaşıyor ve yakın ekonomik ilişkilerin yanı sıra bölgesel anlaşmazlıklar da yaşıyor.
Türkiye, Suriye iç savaşı sırasında isyancıların İran ve Rusya’nın desteklediği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek isteyen dilahlı grupları destekledi.
Ayrıca Ankara'nın, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da Ermeni ayrılıkçılara karşı zaferle sonuçlanan iki savaşa verdiği destek, İran'da derin rahatsızlık yarattı.
Tahran, Bakü'nün Kafkasya bölgesindeki yeniden dirilişinin, İran'daki Azerilerin “ayrılıkçı hırslarını besleyebileceğinden” endişe duyuyor.
İran ayrıca, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kuzey sınırı boyunca uzanan ve Ermenistan'a erişimini potansiyel olarak zorlaştırabilecek bir ticaret yolu projesi konusunda da endişeli.
Ankara merkezli İran uzmanı Arif Keskin, "Türkiye ile İran arasındaki en önemli çatışma Kafkasya ve Karabağ konusundaydı” dedi.
Keskin, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Gazze çatışmasıyla birlikte bu konu ikinci plana itildi ancak hala önemli bir konu olarak varlığını sürdürüyor” dedi.