İran güçleri bir Kürt kolberi daha öldürdü

İran güvenlik güçleri, Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Bane kentinde Hengejala köyünde kolberlere ateş açtı. Ateş sonucu bir kolber öldürüldü.

İran güçleri bir Kürt kolberi daha öldürdü

Önceki gece (24 Haziran) öldürülen kolberin 27 yaşındaki Wirya Şerifi olduğu belirtildi.

Şerifi’nin kafasına kurşunun isabet ettiği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, kolberlere herhangi bir uyarı verilmeden doğrudan ateş açıldı.

Rojhılat’ın özellikle Kirmaşan, Sine ve Urmiye kentlerinde Kürtlerin bir kısmı kolberlik yaparak geçimini sürdürmek durumunda kalıyor.

Her sene İran askerlerinin ateş açması sonucu çok sayıda kolber hayatını kaybediyor.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün raporuna göre, son 3 aylık süreçte 8 kolber öldürüldü, 36’sı yaralandı.

Kolber

“Kolber”, Kürdistan Bölgesi-Rojhılat sınırı ve bazen de Rojhılat-Türkiye sınırı boyunca mal taşıyan kişileri tanımlamak için kullanılan Kürtçe bir terim. "Yük taşıyarak ticaret yapan kişi” anlamına geliyor.

Sürekli olarak İran askerleri tarafından hedef alınan kolberler, bazen de doğal afetlerin kurbanı oluyor.

Kolberlerin çoğu, özellikle Tahran yönetiminin çeşitli haklardan mahrum bıraktığı Kürt kentlerinde, yoksulluk ve alternatif istihdam eksikliği nedeniyle bu mesleğe itiliyor.

Kolber News’in 2022 yılı raporunda “Kürdistan, Batı Azerbaycan ve Kirmaşan vilayetlerinin sınır bölgeleri ve karayolu geçiş yollarında toplam 258 kolber rejim askeri güçlerinin doğrudan ateşi, çığ ve donma, mayına basma, dağ ve yükseklikten düşme ve diğer vakalar nedeniyle yaralandı veya öldü. Bu 258 kolberden 43’ü hayatını kaybederken 215’i de yaralandı” ifadelerine yer verilmiş, raporda ayrıca “43 kolberden 29’unun rejim askeri güçlerinin direkt ateş açması, 1’inin düşme, 4’ünün donma, 1’inin boğulma, 5’inin kalp krizi gibi vakalar, 2’sinin kazalar, 1’inin de Türk sınır muhafızlarının ateş açması” sonucunda hayatını kaybettiği kaydedildi.