İran: IŞİD'i ABD ve İsrail yönetiyor

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Kirman’da Kasım Süleymani'nin mezarı yakınlarında düzenlenen bombalı saldırıları üstlenen IŞİD'in ABD ve İsrail tarafından oluşturulduğunu ve yönetildiğini öne sürdü.

İran: IŞİD'i ABD ve İsrail yönetiyor

İran devlet televizyonuna göre Reisi, Kirman'da Süleymani'nin mezarı yakınlarındaki terör saldırılarında hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze töreninde konuştu.

Saldırıları üstlenen IŞİD’in ABD ile İsrail tarafından oluşturulduğunu ve yönetildiğini ifade eden Reisi, şunları kaydetti:

"ABD, bölgede İslami görünüme sahip başka bir İsrail'in oluşumunu arıyordu. Şimdiki İsrail, Yahudi görünümü ve adıyla kurulmuştu fakat bölgede diğer İsrail'in de IŞİD’in 'İslam Halifeliği' adı altında kurulmasını planlıyorlardı."

Söz konusu planların boşa çıkarıldığını savunan Reisi, "Bu hadisede de halkımıza güvence veriyorum. İntikam inisiyatifi silahlı kuvvetlerimizin elindedir, saldırıya karşılığın yeri ve zamanı silahlı kuvvetlerimiz tarafından belirlenecektir" dedi.

Törende konuşan İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami de terör örgütü IŞİD’i "ABD ve İsrail'in paralı askerleri" olarak niteledi. Selami, IŞİD’e hitaben, "Sizi nerede olursanız olun bulacağız" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'nin Ocak 2020'de ABD'nin Bağdat'taki saldırısında öldürülmesinin 4. yılı dolayısıyla 3 Ocak'ta düzenlenen anma töreninin yapıldığı Kirman'da kabristana giden yol üzerinde iki patlama meydana gelmişti.

Son açıklamaya göre saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında olduğu 89 kişi hayatını kaybetmiş, 284 kişi yaralanmıştı. İranlı yetkililer patlamaların canlı bomba saldırıları sonucu gerçekleştiğinin tespit edildiğini duyurmuştu. Saldırıları terör örgütü IŞİD üstlenmişti.