İran: Sınırda silahlı Kürt grupların varlığına ilişkin kanıtlar var

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Hüseyin Bagheri, güvenlik önlemlerinin tamamlanmasından aylar sonra bugün Bağdat'ta, Irak İçişleri Bakanı Abdulemir Kamil Şemmeri ile bir araya geldi. Bagheri Tahran'ın hala sınırdaki Kürt partilerle ilgili endişeleri olduğunu söyledi.

İran: Sınırda silahlı Kürt grupların varlığına ilişkin kanıtlar var

İran devlet medyasının (IRNA) bildirdiğine göre Bagheri, "Karşı-devrimci grupları sınırdan uzaklaştırdığı" için Irak hükümetine teşekkür etti, ancak bölgede grupların varlığına ilişkin hala "kanıt ve endişeler" bulunduğunu söyledi.

IRNA'nın haberine göre Bagheri, güvenliği artırmanın yollarından biri olarak sınır muhafız güçleriyle ortak faaliyetler yürütülmesini önerdi.

Kürdistan Bölgesi'nde İran rejimine muhalif olan Kürt partiler bulunuyor. Geçen mart ayında İran ve Irak; Bağdat'ın Kürt gruplarını silahsızlandırmak ve sınır güvenliğini sağlamak için 19 Eylül'e kadar süre tanınan bir sınır koruma anlaşması imzaladı. Temmuz ayında İran ordusu, Bağdat'I 19 Eylül'e kadar söz konusu partileri sınırdan uzaklaştırmaması halinde güç kullanmakla tehdit etti.

19 Eylül'de Irak, anlaşmanın şartlarına uyduğunu duyurdu.

Bakan Şemmeri bugünkü görüşmede, İran'la işbirliğini sürdürmek istediklerini söyledi.

Görüşmeye dair Irak İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bakan, Irak-İran sınırının güvenliği ve uyuşturucu maddelerle mücadele başta olmak üzere iki ülkenin güvenliğinin artırılması için Ortak Koordinasyon Merkezi'nde çalışmanın önemini vurguladı” ifadeleri yer aldı.

Bagheri ziyareti sırasında, Irak Savunma Bakanı Tabet el-Abbassi ve Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Yarallah ile de görüştü.

İran eş zamanlı olarak saldırmıştı

İran Devrim Muhafızları, 28 Eylül 2022'de Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ), İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) ve Kürdistan Özgürlük Partisi’ne (PAK) ait üs ve karargahları eş zamanlı olarak füze ve kamikaze İHA’larla hedef almıştı. Saldırılarda 15 kişi hayatını kaybetmişti.