İran, Kürdistan Bölgesi sınırlarındaki tepelerde 57 kalekol kurdu

İran ordusunun, Kürdistan Bölgesi sınırlarında 57 farklı tepede kalekol inşa ederek asker yerleştirdiği bildirildi. Üs kurulan tepelerden biri de Kürdistan Bölgesi’nin en yüksek zirvesi olan Helgurd Dağı’nda yer alıyor.

İran, Kürdistan Bölgesi sınırlarındaki tepelerde 57 kalekol kurdu
İran ordusu, ülkenin askeri ve siyasi liderlerinin Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Rojhılatlı Kürt partilere yönelik tehdit ve bombardımanlarının ardından sınır bölgelerinde askeri varlığını arttıracak adımlar attı.
 
Edinilen bilgilere göre İran Sınır Muhafızları, Rojhılat-Kürdistan Bölgesi sınırlarına 57 kalekol inşa edip asker yerleştirdi. Üslerden üçünün de Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde olduğu belirtiliyor.
 
Erbil’in Çoman ilçesi sınırları içerisinde inşa edilen üç kalekoldan biri, Hacı omeran kasabasına bağlı Wêze köyüne yakın bir noktada bulunuyor. Buradaki kalekola ulaşabilmek için yapılan yol 12 kilometre Kürdistan Bölgesi topraklarından geçiyor.
 
Kalekollardan biri ise Kürdistan Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Helgurda Dağı’ndaki Çixi Derê tepesinde kurulmuş. Çizi Derê tepesi, 3.611 metre yüksekliğindeki Helgurd dağının en yüksek zirvesi.
 
Kürdistan Bölgesi’nde dağcılar daha önce en yüksek zirveye tırmanmak için bu tepeyi ziyaret ediyordu. Ancak şu an askeri alan olduğu için tepeye kimse gidemiyor. 
 
Rûdaw’a konuşan dağcı Salar İsmail, “Yalnızca Kürdistan’dan değil, yurt dışından yabancılar da bu dağa tırmanmak için gelirdi. Ama artık orası bir askeri alan ve kimse gidemez” dedi.
 
Çixi Derê yada diğer adı ile Çiyayê Çekdar, 7 kilometre Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde bulunuyor.
 
Hacı Omeran Kasabası Müdürü Abdulvahab Mahmud da, İran’ın sınır ihlali yaparak Kürdistan topraklarına girdiğini söyledi.
 
Mahmud, “İran birçok bölgeden içeri gelerek sınırları ihlal etmiş. Bu tepeler Kürdistan Bölgesi veya Irak Sınır Muhafızları tarafından kontrol edilmiyorlar. Bu nedenle İran rahatça geliyor. Şimdi her birinde kale inşa edilmiş” diye belirtti.  
 
 Irak ile İran, özellikle son altı aydır sınırların güvenliğinin bir kez daha gözden geçirilmesi konusunu tartışıyor.
 
 Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin Hafeci de, İran’ın attığı adımın üsslerin iki ülkeyi ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi.
 
Hafeci, "Bu iki ülke arasındaki bir mesele, sadece Irak'ın iç meselesi değil. Biz olan biten her şeyi yakından takip ediyoruz. Ancak bu konuda tartışılacak konular Irak hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı’nın sorumluluğunda, onlarla sürekli temas halindeyiz” dedi.
 
Yerel yetkililerin aktardığına göre, İran ayrıca Soran ilçesine bağlı Sidekan kasabası ile Süleymaniye’nin Pişder ilçesi sınırlarına da kalekollar inşa ederek ağır silahlar yerleştirmiş.

(Kaynak:Rudaw)