İran protesto edildi: Erbil terörist saldırı karşısında diz çökmeyecek

Erbil Valisi Omid Xoşnav’ın çağrısı üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Erbil ofisi önünde toplanan yüzlerce kişi, İran’ın Erbil'e yönelik balistik füze saldırılarını protesto etti.

İran protesto edildi: Erbil terörist saldırı karşısında diz çökmeyecek
Foto:Rudaw

Erbil'deki BM ofisi önünde düzenlenen gösteride, "Erbil terörist saldırı karşısında diz çökmeyecek" yazılı pankartlar ile saldırıda hayatını kaybedenlerin resimleri taşındı.

Gösteride,  hayatını kaybeden Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi’nin 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi’nin de fotoğrafları taşındı.

Irak Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed ile Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci, iş insanı Pêşrev Dizayi’nin saldırıda hedef alınan ve tamamen yıkılan evinde incelemelerde bulundu.

Saldırıda Dizeyi ve  ve 1 yaşına girmesine sayılı günler kalan kızı Jina Dizeyi hayatını kaybetmişti.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırıyla ilgili Irak Başbakanı Sudani'nin, Ulusal Güvenlik Müsteşarı'nın başkanlığında inceleme komisyonu kurulmasına karar verdiği duyurulmuştu.

Saldırı sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine şikayet gibi kanuni yollara başvurulacağı belirtilirken, İran'ın Bağdat'taki Maslahatgüzarının dışişleri bakanlığına çağrılarak protesto notası verildiği bildirilmişti.

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları tarafından dün gece başkent Erbil’de çeşitli noktalara 10 balistik füze ile saldırı düzenledi. Saldırılarda Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, Dizayi’nin evinde misafir olarak bulunan ancak Bağdat’ta ikamet eden Süryani asıllı Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir işçi yaşamını yitirdi. Saldırılarda 16 sivil de yaralandı.