İran hükümetinden Erbil saldırısına ilişkin ilk resmi açıklama

İran Dışişleri Bakanlığından dün gece Erbil'e düzenledikleri füzeli saldırıya ilişkin ilk tepki geldi. Açıklamada "İran'ın teröristlere karşı askeri hamlesi ülkemizin güvenliğinin güçlü bir savunması olmuştur” denildi.

İran hükümetinden Erbil saldırısına ilişkin ilk resmi açıklama

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani düzenlediği basın toplantısında dün gece Erbil’e düzenlenen füzeli saldırıya ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Kenani "İran'ın askeri hamlesi, ülkemizin ulusal güvenliğinin güçlü bir savunmasıydı. Yapılanlar, İran İslam Cumhuriyeti'nin güvenliği ihlal eden ülkeye yönelik adil cezalandırmasının bir parçasıdır" dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“İran İslam Cumhuriyeti her zaman bölge barışını, istikrarını ve güvenliğini desteklemekte, ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne riayet etmektedir. Ancak, aynı zamanda caydırıcı kaynaklarla uğraşma konusundaki meşru ve yasal hakkını kullanmaktadır. Ulusal güvenliği tehdit eden ve aynı zamanda vatandaşlarının güvenliğini savunan ve suçluların cezalandırılmasında tereddüt etmeyecektir.”

İran’a karşı yanlış hesap yapanlara yanıt verdiklerini savunan  Kenani, "Düşman, yanlış hesaplarıyla İran İslam Cumhuriyeti hükümetine ve halkına karşı suç işlerken, İslam Cumhuriyeti yüksek istihbarat kabiliyetiyle hassas ve hedefe yönelik bir operasyonla suçluların karargâhlarını tespit ederek uzun menzilli füzelerle hedef aldı. Bu, İran İslam Cumhuriyeti'nin, İran'ın ulusal güvenliğine ve İran vatandaşlarının güvenliğine karşı harekete geçenlere tepkisinin bir parçasıydı” dedi.

Dün gece İran Devrim Muhafızları, başkent Erbil'e 10 füze ateşledi. Füzelerin 5’i Erbilli iş adamı Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi’nin evine isabet etti. Saldırıda, Pêşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi ve Dizayi’nin evinde bulunan Irak'ın Bağdat kentinde ikamet eden Süryani asıllı Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail ve Filipinli bir ev çalışanı yaşamını yitirdi.

Saldırılarda toplamda 16 sivil de yaralandı.