Siyasi partilerden Erbil saldırısına kınama

Başkent Erbil’de 4 sivilin ölümü 16 sivilin yaralanmasına neden olan saldırıları kınayan siyasi partiler, Bağdat yönetiminden net tavır almasını istedi.

Siyasi partilerden Erbil saldırısına kınama

Kürdistan Adalet Topluluğu Partisi (Komal), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Erbil'e yönelik saldırılarını kınadı.

Komal:  Kürdistan devletler arasındaki sorunların çekişme alanı olmamalı

Komal Yüksek Konseyi adına yapılan açıklamada, İran'ın saldırılarının komşu ülkeler tarafından düzenlenen ilk saldırı olmadığı belirtilerek “Kürdistan Bölgesi'ne yönelik her türlü saldırıyı kınıyoruz” denildi.

Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının düşük maaş, hizmet yetersizliği, yasal boşluklar gibi onlarca kriz ve sorunla boğuştuğuna dikkat çekilen açıklamada “Federal Irak Hükümeti ve Kürdistan Bölgesi Yönetimi yetkilileri gerekli tutumu alarak Kürdistan Bölgesi'nin devletler arasındaki sorunların ve çatışmaların çekişme alanı haline gelmesine izin vermemelerini umuyoruz” ifadelerine yer verildi.

Saldırılara bir kınamada KYB yönetiminden geldi.

KYB: Saldırılar Kürdistan’ın refah ve huzurunu hedef alıyor

KYB Politbürosundan yapılan yazılı açıklamada, başkent Erbil'e yapılan haksız saldırı ve sivillerin hedef alınmasını kınandı.

Kürdistan’ın refah ve huzurunu hedef alan saldırıların aynı zamanda Irak'ın egemenliğine ve Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının hayatlarına yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğu kaydedildi.

Açıklamada “Biz Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) olarak, komşu ülkeler arasındaki her türlü hassas siyasi ve güvenlik sorununun tek taraflı olarak, ortak siyaset ve güvenlik anlayışı dışında çözülemeyeceğine inanıyoruz” denildi.

"Kürdistan'ın başkenti bu topraklarda barış ve gurur kaynağıdır” 

KYB başta Pêşrew Dizayi ile ailesi olmak üzere tüm şehit ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Irak hükümetine de çağrıda bulunan KYB açıklamasında “Bileşenlerden oluşan bir koalisyon yapısı olan ve tüm siyasi güçlerin desteğine sahip olan federal hükümetin, ülkenin egemenliğini ve vatandaşlarının güvenliğini savunma çabalarını yoğunlaştırmak esas görevidir” ifadelerine yer verdi.

YKB, Kürdistan Bölgesi'nin resmi kurumlarına ve siyasi partilerine, Irak hükümetiyle koordinasyon halinde, çözülmemiş sorunların çözümünde ve Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının çıkarlarının korunmasında daha büyük rol oynaması çağrısında bulundu.

Açıklamada “Kürdistan'ın başkenti Erbil  bu toprakların barış ve gurur kaynağıdır” denildi.

KDP Politbürosu Erbil’deki saldırılara ilişkin bir açıklama yayımladı.

KDP: Saldırılar Kürdistan Bölgesi'ni istikrarsızlaştırmayı amaçlamakta

Açıklamada, “Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) olarak çok sayıda masum sivilin, kadın ve çocuğun şehit olması ve yaralanmasıyla sonuçlanan bu haksız saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu haksız ve suç niteliğindeki saldırı, Kürdistan Bölgesi'ni istikrarsızlaştırmayı ve kaos yaratmayı amaçlamakta olup, uluslararası hukukun, Kürdistan Bölgesi ile Irak'ın egemenliğini ihlal etmektedir” ifadelerine yer verildi.

KDP, Irak federal hükümeti, uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler’e İran’ın saldırganlığı karşısında tutum almaya çağırdı.

"İnsanlık dışı eylemleri engellemeye çağırıyoruz"

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Birleşmiş Milletleri, uluslararası toplumu ve teröre ve şiddete karşı olan tüm siyasi partileri, İran İslam Cumhuriyeti'nin bu saldırganlığına ve tekrarlanan saldırılarına karşı durmaya, bu tür insanlık dışı eylemleri engellemeye çağırıyoruz. Kürdistan'ın gururlu vatandaşları artık İran İslam Cumhuriyeti ve ona bağlı kuruluşların füzeleri ve insansız hava araçlarının hedefi olmamalıdır. Federal hükümet, Irak vatandaşlarını ve egemenliğini koruma yönündeki hukuki ve anayasal görevini yerine getirmelidir.”

Açıklamada, “Bu canice saldırıda şehit olanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.