İran'dan Irak hükümetine çağırı: Rojhılatlı siyasi partileri Kürdistan’dan çıkarın

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Şemhani, Rojhılatlı siyasi partilerin Kürdistan Bölgesi’nden çıkarılması için Irak hükümetine çağırıda bulunarak, “İran'ın söz konusu gruplara ve tehditlere karşı tedbirler almak zorunda kalmaması için bir an önce harekete geçilmelidir” dedi.

İran'dan  Irak hükümetine çağırı: Rojhılatlı siyasi partileri Kürdistan’dan çıkarın

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Tahran'da, İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Amiral Ali Şemhani ile bir araya geldi.

Ali Şemhani, “İran karşıtı silahlı gruplar” dediği Rojhılatlı siyasi partilerinin Kürdistan Bölgesi topraklarından çıkarılması çağırısında bulunarak, “Irak hükümetini söz konusu grupların Irak Kürdistan'ından çıkarılması için daha ciddi adımlar atmaya çağırıyoruz. İran'ın söz konusu gruplara ve tehditlere karşı tedbirler almak zorunda kalmaması için bir an önce harekete geçmeliler” dedi.

Şemhani, Tahran ve Bağdat arasında imzalanan ve iki ülke halklarının refahı ve kapsamlı işbirliği düzeyinin artırılmasında önemli bir adım olabilecek anlaşmaların ivedilikle uygulanması gerektiğini vurguladı.

1983 yılında bu yana Rojhılatlı partilerin Kürdistan Bölgesi'nde ofis ve karargahı bulunuyor.

Rojhılatlı partiler, Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü göz önünde bulunarak uzun yıllardır eylemlerine ara verdi.

Buna rağmen Tahran yönetimi sık sık Rojhılatlı partilerin liderleri, ofis ve karargahlarını bombalıyor.

İran Devrim Muhafızları (Pasdaran) Başkomutan Yardımcısı Hüseyin Selami 1 Haziran 2016 yılında yaptığı açıklamada, “Her nokta İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı tehdit unsuru haline gelirse tereddütsüz ortadan kaldırılacaktır” demişti.

İran güçleri, 08 Eylül 2018’de Kürdistan Bölgesi’nde bulunan İran-Kürdistan Demokrat Partisine (İKDP) ait kampa saldırı düzenlemiş aralarında üst düzey isimlerin de olduğu 17 İKDP'li hayatını kaybetmişti. Saldırıda yaklaşık 40 kişi yaralanmıştı.

(Rudaw)