İran'da 4 Kürd genci ‘İrail’e yardım’ iddiasıyla ölüm cezasına çarptırıldı

İran yargısı, Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) dört Kürt genç hakkında, “İsrail'e yardım ettikleri” iddiasıyla idam kararı aldı. Söz konusu gençler daha önce Kürd bir partiye üye olmakla suçlanmıştı.

İran'da 4 Kürd genci ‘İrail’e yardım’ iddiasıyla ölüm cezasına çarptırıldı

Rojhılatlı Kürt siyasi mahkumlar Pijman Fatihi, Muhsin Mazlum, Wefa Azerbar ve Muhammed Faramerzi, “İsrail'e yardım ettikleri” iddiasıyla Tahran Devrim Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı.

Pijman Fatihi (28) Kamyaran, Muhsin Mazlum (27) Mahabad, Wefa Azerbar (26) Bokan ve Muhammed Faramerzi (28) Dewlan doğumlu,

Rojhılat’ta insan hakları ihlallerini araştıran Hengaw İnsan Hakları Örgütü, "Gözaltına alınan dört siyasi mahkumun aileleri, tutuklandıkları günden beri akıbetleri ve nerede oldukları hakkında hiçbir bilgiye sahip değil. Avukatları da haklarındaki dava dosyalarının içeriğini bilmiyor” açıklamasını yaptı.

 Hengaw, dört Kürd gencin bir yıl 5 aydır güvenlik merkezlerinde tutulduklarını, her türlü fiziki ve zihinsel işkenceye maruz kaldıklarını bildirdi.

İran basını, Temmuz 2021’de yargı makamlarının sözlerine dayanarak, Kürd gençlerin “Komele Partisi (Kürdistan Devrimci Emekçiler Partisi) üyesi” olduklarını ve “İsfahan’daki nükleer enerji merkezinde eylem yakmak üzere olduklarını” yazmıştı. Ancak Komele söz konusu haberleri reddetmiş ve bu iddiaların İran’daki gösterileri “gölgelemek” amacıyla öne sürüldüğünü açıklamıştı.  

 Pijman Fatihi, Muhsin Mazlum, Wefa Azerbar ve Muhammed Faramerzi 23 Temmuz 2021 tarihinde Urmiye’nin Yengice köyünde İran askerleri tarafından yakalanmıştı. /Rudaw