Blinken: Türkiye Orta Doğu'da gerilimin tırmanmasını engelleyebilir

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye ziyaretinin ardından Yunanistan'da yaptığı açıklamada Türkiye temaslarının içeriğine ilişkin konuştu.

Blinken: Türkiye Orta Doğu'da gerilimin tırmanmasını engelleyebilir

Blinken daha sonra Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile biraraya geldi.

Ürdün'e gitmeden önce Girit Adası'nda havalimanında açıklamalarda bulunan Blinken, "Bugün Yunanistan ve Türkiye'nin liderleriyle ülkelerini nasıl daha fazla yakınlaştıracakları konusunu görüştüm" dedi.

Blinken, "Türkiye'de önümüzdeki haftalarda İsveç'in NATO'ya katılmasına yönelik son adımları konuştuk" ifadesini kullandı.

Gazze'deki çatışmalara da değinen Blinken, “Ayrıca Gazze savaşının ardından Filistin yönetimi ve Filistin yönetimi gibi zorlu konularda Türkiye'nin oynayabileceği rolü de tartıştık. Yeniden yapılanma ve Ortadoğu'ya barış ve güvenliğin getirilmesi için Türkiye'nin başkalarıyla birlikte neler yapabileceği devam etmelidir” dedi.

Gazze çatışmasının yayılmasını önlemeye odaklandıklarını belirten Blinken, bir kez daha İsrail'in kendisini savunmak zorunda olduğunu ifade etti.

Blinken, Ürdün temaslarının ardından Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İsrail, Batı Şeria ve Mısır'ı ziyaret edecek.

Blinken'in ziyareti Orta Doğu'daki gerilimlerin kontrolden çıkma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleşti.