İran’da Jina Emini’nin ölümünü duyuran iki kadın gazeteciye hapis cezası

İran'da Jina Emini'nin rahatsızlanmasını ve hayatını kaybettikten sonra cenaze merasimlerini haber yapan iki kadın gazeteciye hapis cezası verildi. Nilüfer Hamdi’ye 13 yıl, İlaha Muhammedi ise 12 yıl hapis cezası verildi.

İran’da Jina Emini’nin ölümünü duyuran iki kadın gazeteciye hapis cezası

15’nci Tahran Devrim Mahkemesi "ABD Hükümeti ile işbirliği yaptığı" gerekçesiyle 7 yıl, "İran Asayiş birimlerine karşı gelme" gerekçesiyle 5 yıl, "hükümete karşı gelme" suçlamasıyla da 1 yıl olmak üzere Nilüfer Hamdi, toplamda 13 yıl hapis cezasına çaptırıldı.

İlaha Muhammedi de "ABD Hükümeti ile işbirliği, İran Asayiş Birimlerine karşı gelme, hükümete karşı propaganda yapma" suçlamasıyla toplam 12 yıl hapis cezasına çaptırıldı.

İran mahkemesi iki kadın gazeteciye ayrıca iki yıl siyasi parti üyeliği, sivil toplum çalışmaları ile sosyal medya kullanma yasağı cezası da verdi.

Nilüfer Hamdi, Jina Emini'nin rahatsızlandıktan sonra hastaneye kaldırılmasını ve daha sonra yaşanan süreci haberleştirmişti.

Hamdi, İran güvenlik güçleri tarafından 21 Eylül 2022’de gözaltına alınmıştı.

İlaha Muhmmedi ise Jina Emini’nin vefatı sonrası cenaze töreninde yaptığı haber gerekçesiyle 27 Eylül 2022’de İran güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

İran Devrim Muhafızları ile istihbarat birimleri, iki gazeteciyi “ajanlık” yapmakla suçlamıştı. Ancak iki kadın gazeteci suçlamaları reddederek gazetecilik meslekleri gereği haber yaptıklarını savunuyor.

Hamdi ile Muhmmedi’nin çalıştığı İran’daki Sharq ve Mihan gazeteleri suçlamaları reddederek, iki kadın gazetecinin de yasalara bağlı kalarak mesleklerini icra ettiklerini bildirdi.