İran'da su krizi devam ediyor: Hamaney'den Göstericilere Destek

İran’da kuraklıkla boğuşan Huzistan eyaletindeki su kesintilerine karşı protestolar 1 haftadır devam ediyor. Protestolarda 1 kişi daha hayatını kaybederken en az 2 kişi daha yaralandı. Can kaybı 5’e yükseldi. İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney ise protesto eylemlerine destek vererek yetkililere su sorununu çözme çağrısında bulundu.

İran'da su krizi devam ediyor: Hamaney'den Göstericilere Destek

Euronews’te yer alan habere göre; özellikle Huzistan ayeletindeki Aligudarz, Hamidiye, Şadigan, Mahşehr gibi kentlerde yoğunlaşan protestolar sürerken, bazı görgü tanıkları verdikleri röportajlarda kolluk kuvvetlerinin halka sert müdahale ettiğini ve kaynağı belli olmayan bazı noktalardan vatandaşların üzerine ateş açıldığını söyledi.

Olaylar sonrası açıklama yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HWR), güvenlik güçlerinin halka karşı aşırı güç kullandığını açıklarken, yerel yetkililerden ölümlerle alakalı şeffaf bir inceleme yapılmasını talep etti. HWR ayrıca uzun süren su ve elektrik kesintilerinin halkı zora soktuğunu belirterek, yetkililerin bu sorunu ivedi bir şekilde çözmeleri gerektiğini söyledi.

Hamaney: Protestocuları suçlayamayız

Olaylar sonrası İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, yetkililere seslenerek su kesintilerine çözüm bulma çağrısı yaparken, göstericilerin olaylar sebebiyle suçlanamayacağını söyledi. Hamaney, "İnsanlar sorunlarını dile getirdi. Ancak onları suçlayamayız. Şu anda su kesintilerini çözmek için kamu ve sivil toplum örgütleri birlikte ciddi bir mesai harcıyorlar" ifadelerini kullandı.