İran'dan Erbil Ticaret ve Sanayi Odası'nın boykot kararına ilişkin açıklama

İran Ticareti Geliştirme Derneği başkan yardımcısı, Erbil’de İran ürünlerine yönelik boykot kararının Tahran-Erbil arasındaki ticaret hacmi üzerinde büyük bir etki yaratmadığını ileri sürerek İran ile Erbil arasındaki ticaretin devam ettiğini söyledi. Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, boykot kararının etkisinin olduğunun önümüzdeki günlerde etkinin daha da belirgin bir boyutu ulaşacağını söyledi.

İran'dan Erbil Ticaret ve Sanayi Odası'nın boykot kararına ilişkin açıklama

İran Ticareti Geliştirme Örgütü Direktör Yardımcısı Muhammed Sadık Kanadzadeh, Mehr Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Erbil Ticaret ve Sanayi Odası'nın İran menşeli ürünlerin boykot etme kararına rağmen İran ile Erbil arasındaki ticaretin devam ettiğini söyledi.

Kanadzadeh, "Erbil Ticaret Odası'nın İran mallarını boykot edeceğini duyurmasının, Erbil ile İran arasındaki ticaret hacmi üzerinde büyük bir etkisi olmadı. Saha araştırmalarımıza göre şu ana kadar özel bir durum yaşanmadı ve ticaret devam ediyor" dedi.

Kanadzadeh, boykot kararının son birkaç gündür sadece zihinsel bir etkisi olduğunu bunun fiili olarak ticaret üzerinde büyük bir etkisi olmadığını söyledi.

İran Devrim Muhafızları’nın Erbil’e yönelik (15 Ocak 2024'te) füze saldırısı sonrası Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Geylan Hacı Sayid, iş insanlarına İran ürünlerinin boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Geylan Hacı Sayid, "Yakın gelecekte sıradan vatandaşlarımız dahi İran mallarının satıldığı pazarlarda ve yerlerde boykotun etkisini hissedecekler" dedi.

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Sayid’in aktardıklarına göre Kürdistan Bölgesi'nde 100'e yakın iş adamı İran mallarını boykot etme kararı aldı.

Tahran Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamada ise, "İran ile Irak Kürdistan Bölgesi arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında yaklaşık 3 milyar dolara ulaştı" ifadelerine yer verildi./Rudaw