Havice operasyonu siyasi anlaşmazlıklar yüzünden erteleniyor

Havice ilçesini IŞİD'den almak için Sünni Araplardan bin 200 kişilik bir silahlı güç oluşturuldu ancak Kerkük'teki Araplar operasyonda Peşmerge Güçleri'nin de bulunmasını istediklerini dile getirdi.

Havice operasyonu siyasi anlaşmazlıklar yüzünden erteleniyor

Havice'de yaşayanların kötü durumda olduğuna yönelik gelen haberler, sünni Arapların harekete geçmesine neden oldu. Fakat Sünni Araplar hala Heşdi Şabi güçlerinin operasyona katılmamasında ısrarcı.

Cburi Aşireti lideri Masrur Naci Cburi, "Haviceyi kurtarmalarını isteyebileceğimiz ilçe ve nahiyeler polisi ve Peşmerge Güçleri'miz var. Havice'nin kurtarılmasını diliyoruz. Bu nedenle de Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin bu konuda adımlar atıp en kısa zamanda ilçeyi kurtarmaya yönelik çalışmalarda bulunmasını istiyoruz” dedi.

Heşdi Şabi, aylar önce Kerkük'ün kuzeyine "Havice operasyonu” adını verdiği 3 tugayı yerleştirerek, bu savaşın asıl sahibi olduklarını iddia ediyor.

Heşdi Şabi El Kaimi Tugay Komutanı Zeki Muhammed, "Biz buradan çekilmeyeceğiz çünkü Heşdi Şabi de diğer güçler gibi teörle mücadele kapsamında konum edinmiştir. Askeri ve parlamentonun onayını alan bir güçtür. Bu nedenle hiç kimse bize Havice operasyonuna katılmayın diyemez” diye konuştu.

Peşmerge ise, Şii-Sünni anlaşmazlığı yüzünden Havice operasyonunu ertelemişti çünkü Havice'nin Kerkük için büyük bir tehlike olacağına inanıyor. Bu nedenle de ortak bir kararla operasyonun başlatılmasından yana.

Peşmerge 1'inci Alay Komutanı Tuğgeneral Rebwar Ömer ise muhtemel operasyon ile ilgili, "İlçe sakinleri bazı güçlerin katılmasından endişe ediyor, Bağdat ise başka bir gücün katılmasını istemiyor, peşmerge bu operasyona katılmak istiyor, bütün bunlar operasyonun kör düğümleridir. Çözülmesi sadece siyasi adımlarla gerçekleşebilir. Peşmerge bu sorunları tek başına çözemez” şeklinde konuştu.