İranlı akademisyenlerden çağrı: 'Polisin kampüse girmesini engelleyin'

İran’ın Şiraz Tıp Bilimleri Üniversitesi’nden 209 öğretim görevlisi, yayınladıkları bildiriyle, protesto düzenleyen öğrencilere destek verdiklerini açıkladı, tutuklanan öğrencilerin koşulsuz serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

İranlı akademisyenlerden çağrı: 'Polisin kampüse girmesini engelleyin'
İran'da  Doğu Kürdistanlı (Rojhilat) genç kadın Jina Emini'nin "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar sürüyor.
 
Doğu Kürdistan'da (Rojhilat) bulunan Kürdistan, Kirmanşah, Batı Azerbaycan, İlam ve Hemedan eyaletlerinde dün (5 Aralık) ilan edilen üç günlük genel grev, Hengaw İnsan Hakları Örgütü'nün açıklamasına göre, Rojhilat'ın 29 kentinde devam ediyor.
 
Buna göre, aralarında Kirmanşah, Sine, Mahabad, Giyelan, Rwanser, Bane, Kurwe, Seqiz, Diwander, İlam, Bokan, Urmiye, Kengever, Kani Dinar, Muj, Kameran ve Meriwan'ın da olduğu 29 kentte dükkanlar kepenk kapattı, öğrenciler okula gitmedi ve sokaklara çıkmadı.
 
Edinilen bilgilere göre, başkent Tahran'ın Ekbatan ve Sadabad bölgesinde toplanan kalabalık, yönetim karşıtı sloganlar atarak caddeyi trafiğe kapattı. Tahran metrosunun yolcu peronlarında bekleyenler de slogan atarak gösterilere destek verdi.
 
Meşhed şehrinde toplanan kalabalık caddede ateş yakarken, Kerec kentinde sokaklara çıkan göstericiler uzun süre slogan atarak yürüyüş yaptı. Arak ve Zencan gibi şehirlerde de protestolar düzenlendi.
 
Akademisyenlerden öğrencilere destek bildirisi
 
Şiraz Tıp Bilimleri Üniversitesi'nden 209 öğretim görevlisi, yayınladıkları bildiriyle, protesto düzenleyen öğrencilere destek verdiklerini açıkladı.
 
Öğretim görevlileri, "tutuklanan öğrencilerin koşulsuz serbest bırakılması, disiplin kurulu kararlarının iptal edilmesi, üniformalı güvenlik güçlerinin ve polislerin kampüse girmesinin engellenmesi" talebinde bulundu.
 
Tahran'daki Şehid Beheşti Üniversitesi öğrencileri de arkadaşlarının isimlerinin yazılı olduğu pankartlar taşıyıp sloganlar attı.
 
Allame Tebatebayi Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi öğrencileri de yayınladıkları bildiriyle üniversite öğrencilerinin dün aldığı üç günlük boykot kararına ve grevlere destek verdiklerini duyurdu.
 
Öte yandan, İran'ın Şark gazetesinden aktardığına göre, Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, tutuklanan bazı protestocuların yargı sürecinin sonuçlandığını duyurdu.
 
Ejei, idama mahkum edilen altı kişiden bir kısmının cezalarının Yüksek Mahkeme'de onaylandığı ve yakında infaz edileceğini açıkladı.