IŞİD roketatar ve füze üretimine başladı

IŞİD roketatar ve füze üretimine başladı

KRDNews Haber Merkezi

IŞİD’in yayın organı Al-Nabaa’da yayınlanan bir yazı, IŞİD’in kendi silahlarını ürtebilme kapasitesine sahip olduğunu gösterdi.

IŞİD’in yayın organlarından Al-Nabaa, IŞİD’in kendi kaynakları ile roketatar ve bomba atar silahlar üretimini gerçekleştirdiğini duyurdu. ‘İslam Devleti Sanayileşme Geliştirme Otoritesi” olarak tanımlanan bir IŞİD bakanlığının denetimi altında üretimi gerçekleştirilen silahların 2017 itibariyle IŞİD tarafından kullanıldığını belirtti. Bugünlerde devam etmekte olan Musul Savaşında da kullanıldığı Al-Nabaa tarafından belirtilen silahlar arasında özellikle ısı güdümlü roketatarların olması dikkat çekti. Isı güdümlü ve sonradan patlamalı zırh delici roket başlıkları da ürettiklerini açıklayan IŞİD’in ürettiği bu silahların savaş ve direnç güçlerini ne kadar arttıracağı ise henüz bilinmiyor. IŞİD’e karşı savaşın devam ettiği bölgelerde sadece Musul cephesinde IŞİD’in bu silahları kullanıldığı rapor edilirken, söz konusu silahların diğer bölgelere nakledilemediği şüphelerini oluşturuyor.

IŞİD bağlantılı Al-Nabaa’da IŞİD tarafından üretildiği belirtilen silahlar ve özellikleri şu şekilde:

Füze ve Roket Rampaları

Geleneksel zırhla donatılmış BMP-1, Humvee, Cougar, Cobra araçlar ile eski Rus ve Amerikan yapımı muharip tanklarını yok etmek için kullanılıyor. PG-7V ve PG-9 adı verilen roketlerin özel bir zırh deici malzeme ile üretildikleri ve 30 cm kalınlığa sahip zırhlar üzerinde etkili olduğu iddia ediliyor.

Termobarik Silahlar ve Roket Atarlar

Termobarik roketatarların etkili menzilleri 300 metre ile 700 metre arasında değişmekte. İhtiyaç farklıklarına göre 4 ayrı modelde üretilen termobarik roketatarlar, HEAT savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip ve şehir savaşlarında etkili.  Uzunlukları 90-103 cm ve ağırlıkları da 8 ile 12,5 kg arasında değiştiği belirtilen termobik roketatarların surları tahrip etmek, düşman piyade hedeflerini bariyerlerin arkasında, tünellerde ve siperlerde hedeflemek için kullanılıyor. Ayrıca araçlara ve muharebe tanklarına karşı kullanılabilir.

Termobarik Silahlar Nedir?

Termobarik bomba veya termobarik silah, yüksek yanıcılığa sahip bir maddenin hedefin rakımına göre önceden ayarlanan belirli bir irtifada atmosferdeki oksijen ile termokritik bir hava-yakıt oranında karıştırılması, daha sonra bu karışımın bomba düzeneğine dahil elektronik bir fitil ile ateşlenmesi sonucu ortaya çıkan devasa alev topu ve basınç dalgası ile nüfuz alanındaki hedeflerin etkisiz hale getirilmesi prensibini kullanan silahlara denir. Ayrıca yakıt-hava patlayıcılar, yüksek tahribatlı basınç bombaları ve vakum (boşluk) bombaları olarak da isimlendirilen bu silahlar konvensiyonel patlayıcılı bombalara nazaran birim hedef alanı ve uçak tarafından taşınan birim ağırlığa göre çok daha yüksek bir basınç tahribatı ve dolayısıyla maliyet etkinlik sunmaktadır.