IŞİD’den firar girişimi: Kaçanlardan 89’u DSG tarafından yakalandı

DSG, IŞİD’li mahkumların Haseke kentinde tutuldukları Geweran Cezaevi'nden firar girişimi sonrasında başlayan çatışmaların devam ettiğini ve çalışmalarda 5 IŞİD militanının hayatını kaybettiğini, 89 firarinin de yakalandığını duyurdu.

IŞİD’den firar girişimi: Kaçanlardan 89’u DSG tarafından yakalandı

Demokratik Suriye Güçleri (DSG)’nden yapılan açıklamada firar eden bazı IŞİD militanlarının yakındaki bir köye giderek buradaki sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı kaydedildi.

DSG’nin sivil can kayıplarının önlenmesi için büyük bir sorumlulukla hareket ettiği ifade edilen açıklamada, firar eden 89 IŞİD’linin de yakalandığı bildirildi.

DSG Medya Merkezi ayrıca IŞİD'in cezaevinin kuzey bölgelerindeki sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını ve bazı sivillerinin emirleri reddettikleri için katledildiğini bildirdi. DSG bu bölgelerdeki sivil vatandaşlara seslenerek evlerini terk etmelerini istedi.

Dağıldıkları mahalle ablukaya alındı

Olayla ilgili Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanlığı'ndan da açıklama yapıldı.
Buna göre firar girişimi sırasında 7 kişinin yaralandı. Yaralılardan 1 DSG savaşçısı ile 3 sivil hayatını kaybetti.

Açıklamada cezaevinden firar eden IŞİD'lilerin gizlendikleri çevre mahallelerin DSG tarafından ablukaya alındığı IŞİD’lilerin kaçmasına izin verilmediği kaydedildi.

DSG mahallelerdeki operasyonun firar eden bütün IŞİD’liler yakalanıncaya kadar devam edeceği kaydedildi.

SOHR: 40 kişi öldü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise çok sayıda IŞİD’li tutuklunun cezaevinden kaçtığını, çatışmalarda 40 kişinin öldüğünü duyurdu.

SOHR, şimdiye kadar İç Güvenlik Görevlisi, Terörle Mücadele Gücü mensubu ve gardiyanlardan oluşan 20 kişi ile 16 IŞİD üyesi ve 5 sivilin hayatını kaybettiğini, ölü sayısının artabileceğini duyurdu.

SOHR'dan yapılan açıklamaya göre, tutukluların hapishanede kontrolü ele geçirerek silah ve mühimmatı gasp etmesinin ardından düzinelerce IŞİD militanı kaçmayı başararak yakındaki mahallelere dağıldı.

Demokratik Suriye Güçleri, dün akşam geç saatlerde Geweran Hapishanesi’nde patlama meydana geldiğini, bu saldırının IŞİD'li mahkumların firar etmesine yönelik bir girişim olduğunu kaydetmişti.  

DSG, açıklamasında, “Heseke'deki Geweran Cezaevi'nde tutuklu bulunan IŞİD'lı teröristlerin, cezaevi yakınında bomba yüklü bir otomobilin infilak etmesiyle bağlantılı olarak yeni bir ayaklanma ve kaçma girişimi meydana gelmiştir. Girişimin başarısızlığa uğraması üzerine teröristler Sadkop adlı şirketin tankerlerini patlatmıştır. Güvenlik güçlerimiz ile teröristler arasında çatışmalar yaşanmış olup olayla ilgili bilgilendirme daha sonra kamuoyu ile paylaşılacaktır” denilmişti.