IŞİD'li kadın: Ebu Bekir Bağdadi tünellerde!

IŞİD'li kadın: Ebu Bekir Bağdadi tünellerde!

İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye'deki Bağoz köyündeki küçük bir bölgeyle sınırlı kalmasının ardından binlerce sivil kaçtı. Gözlemciler kalanların grubun ölümden korkmayan zor militanlar olduğunu söylüyor.

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) 'nin Bağoz'u kuşatmasının ardından tahliye edilen sivillerden bazıları da geride kalanların çoğunlukla intihar bombacısı olmaya meyilli teröristlerden oluştuğunu söylediler.

BM geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, yüzde 90'ı kadın ve çocuk olan 13 bin kişinin Bağoz'daki El Hol Kampına ulaştığını söyledi. Aralık 2018'den bu yana, Deyrezzor Eyaletinin Ha<in ve Bağoz bölgelerinden yaklaşık 45.000 kişi kaçtı.

Halen Baxoz'dan gelenlerin çokluğu, Bağoz'u çevreleyen DSG güçlerini büyük bir şaşkınlığa çevirdi. Köyden bu kadar çok sayıda sivilin çıkmasını beklemiyorlardı.

Bir kamyonun arkasında bulunan bir kadın muhabirlere “Kocam İslam Devleti savaşçısıdır. Bizimle birlikte çıkıp çıkmadığını bilmiyorum. Halifelik altında mutluyduk, her şey mevcuttu” dedi.

Muhabirlere hitap etmeyi sürdüren kadın, “İslam Devleti şimdi tünellerde. Ebu Bekir Bağdadi hüküm sürecek. Ayrıldık, çünkü Allah buradan çıkmak için bize bir neden yarattı, ancak İslam Devleti her zaman egemen olacak. Ebu Bekir Bağdadi tünellerde ve o bize zaferi getirecek. Yaşadığımız İslam Devletinde, ot yemekten bile memnun kaldık.” şeklinde konuştu.

Muhabirler uzaklaşırken, kamyondaki kadın ve çocukların, “İslam Devleti kalacak!” diye slogan attıkları duyuldu.

IŞİD'in eski kalesi Rakka'daki IŞİD teröristleri son günlerine kadar, sivilleri insan kalkanı olarak tutuyor ve kaçmalarını önlüyordu. Bağoz'da kalanların ve kamyonlarla tahliye edilenlerin büyük bölümü muhtemelen IŞİD'li.

Bağoz, örgütün Suriye'de elinde kalan son yerleşim birimi olduğu için IŞİD ailelerinin Rakka ve Deyrezzor'daki gibi, gidecek veya saklanacak başka yerleri yoktu. Bu nedenle IŞİD'liler teslim olmaktan başka yol bulamadılar.

Bu durumu tahliye edilen siviller arasında bulunan bir kadının anlatımları da doğruluyor: "Hava saldırıları nedeniyle buraya gelinceye kadar sürekli bir yerden bir yere taşınmamız gerekti. Kocam beş yıl önce öldü."

Menbiç Askeri Konseyi'nin (MMC) sözcüsü Şerwan Derwiş'e göre hala orada olan siviller halifeliğin kalıntıları.

“IŞİD'e bağlı olanlar ayrıldı, artık burada (Menbiç, Rakka) değiller. Rakka, Tabqa ve diğer alanlarda IŞİD'i destekleyenler Bağoz'a gittiler. IŞİD olmasaydı kendi yerlerinde kalırlardı."