Beşikçi'den Kürtçe seçmeli ders açıklaması: 'Küçük de olsa bu olanaktan yararlanmak gerekir'
Beşikçi, “Çocuklara Kürtçe öğretmek, Kürtçe konuşmalarını sağlamak çok önemlidir. Bugün seçmeli derslerle çocuklara Kürtçe öğretmeye çalışmak iktidarın çok büyük yanlışıdır. Kürtlere hakaret olduğu da söylenebilir. Ama çok küçük de olsa bu olanaktan yararlanmak gerekir” dedi.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersler arasında Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri de yer alıyor.
Öğrenci ve velilerin bu dersleri tercih etmesi için birçok çevreden çağrılar yapılıyor, kampanyalar düzenleniyor.
Öğrencilerin tercih ettikleri dersi 7 Şubat 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor. Bazı okullar, online olarak yapılan başvuruları da kabul ediyor.
“Sürecin iyi gittiği kanısındayım”
Rûdaw’dan Rawin Sterk'in sorularına yanıt veren ünlü yazar ve sosyolog İsmail Beşikçi, Kürtçe seçmeli derslere ilişkin görüşlerini aktardı.
Süreçle ilgili konuşan Beşikçi, “İlgiyle süreci takip ediyorum, dikkatle izliyorum. Sürecin iyi gittiği kanısındayım. HezKurd’un ve Rûdaw’dan Abdusselam Akıncı’nın bu konudaki çalışmalarını yakından izliyorum” dedi.
“Seçmeli derslerle çocuklara Kürtçe öğretmek Kürtlere hakaret”
Çocukların Kürtçe konuşması gerekliliğinin altınız çizen Beşikçi şu değerlendirmede bulundu:
“Ailelerin çocuklarına Kürtçe derse yönlendirmelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün 60-70 yaşında Kürtlerin evlerinde, çarşıda pazarda Kürtçe konuşmaları şüphesiz çok iyidir. Ama bu yeterli değildir. Yani geleceği belirleyen bir durum değildir. Geleceği belirleyen çocukların durumudur. Önemli olan çocukların Kürtçe konuşabilmeleridir.
“Çocuklara Kürtçe öğretmek çok önemli”
Bugün Diyarbakır, Batman, Van, Hakkari, Urfa, Nusaybin, Yüksekova, Mardin, Tatvan gibi şehirlerde sokak aralarında dolaşalım. Çocuklar sokaklarda kapılarının önünde birbirleriyle oynarken birbirleriyle kavga ederken hangi dili kullanıyorlar? Buna dikkat edelim. Eğer bu dil Kürtçe değilse, Kürtler gelecekte çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalır.
Çocuklara Kürtçe öğretmek, Kürtçe konuşmalarını sağlamak çok önemlidir. Bugün seçmeli derslerle çocuklara Kürtçe öğretmeye çalışmak iktidarın çok büyük yanlışıdır. Hatta Kürtlere hakaret olduğu da söylenebilir. Ama çok küçük de olsa bu olanaktan yararlanmak gerekir. Bu bakımdan çocukların Kürtçe dersine yönlendirilmelerinde çok büyük yarar vardır.”
“STÖ’lerin bu konuda aktif olmaları çok önemli”
Siyasi partilerin sürece dahil olmalarının iyi olacağını belirten Beşikçi, “Ailelerin çok büyük kısmının böyle bir olanaktan haberdar olmadıkları anlaşılıyor. HezKurd gibi, Abdusselam Akıncı gibi arkadaşlar bu konuda çok yoğun çalışmalar içindedir. STÖ’lerin bu konuda aktif olmaları çok önemlidir” dedi.
Beşikçi Kürtçenin kaybolmaması açısından çocukların dili öğrenmesi gerektiğini kaydetti.
“Siyasi partilerin bu konuda daha aktif olmalarında yarar vardır”
Beşikçi şunları söyledi:
“En önemli konu çocuklara Kürtçe öğretmek. Aileler bu konuda çocuklarına yardımcı olabilir. Bunun bilincine ulaşmak önemlidir. Çocuklar konuşmuyorsa o dilin geleceği yoktur.
Büyükşehirlerde, İstanbul ve Ankara gibi yerlerde çocukların Kürtçeye yönlendirilmeleri çok önemlidir. Bunun üzerinde durmak gerekir kanısındayım. Siyasal partilerin bu konuda daha aktif olmalarında yarar vardır. STK’ların daha duyarlı olması çok önemli. Önümüzdeki yıllarda da kanımca bu senekinden daha yoğun bir kampanya yürütülebilir.
İktidarın engel olmaması, gelişmelerin önünü açmaya çalışması çok önemlidir.”
Üniversitelerde Kürtçe seçmeli derslere yer verilmesine ilişkin soruya ise Beşikçi “Özellikle eğitim fakültelerinde, genelde üniversitelerde bu konunun üzerinde durulmasında büyük yarar vardır. BU seneki kampanyadan sonra STK’lar, üniversiteler bu konuyla daha çok ilgilenecektir” ifadelerini kullandı.
“Kürt aydınlarının bu konuda büyük bir bilince ulaştıklarını görüyoruz”
Kampanyanın geleceğine değinen Beşikçi, “1960’larda, 70’lerde Kürtlerin Kürtçe konuşması önemli bir konu değildi. Arkadaşlar da bu konuda duyarlı falan değildi. Kürtçe konuşalım gibi bir durum söz konusu değildi. Ama artık bu konunun bilince ulaşıldığını görüyoruz. Kürt aydınlarının bu konuda büyük bir bilince ulaştıklarını görüyoruz. Bu bilinci halka yansıtmaya çalıştıklarını görüyoruz. Halkın çok duyarlı olduğunu görüyoruz. Kanımca böyle bir kampanyanın ileride büyük gelişmelere fırsat vereceğini düşünüyorum” dedi. /Rudaw