İsrail basını: Türkiye ile İran'ın Kürdistan'daki ekonomik çıkarları her şeyden daha önemli olacak

İsrail basını: Türkiye ile İran'ın Kürdistan'daki ekonomik çıkarları her şeyden daha önemli olacak

Kudüs'ten İngilizce yayın yapan Jerusalem Post gazetesi yazarı Seth J. Frantzman Kürdistan'ın güneyinde yapılacak olan bağımsızlık referandumuyla ilgili değerlendirmelerin yer aldığı bir yazı kaleme aldı. Frantzman yazısında, ertelemeye dönük yoğun baskılara rağmen Kürtlerin referandumu yapmaya kararlı olduklarını ifade ediyor.

Kürdistan ve komşu ülkelerin referanduma dönük tepkilerini ve ertelemeye ilişkin tartışmaları özetleyen yazı da, Bağdat ve Washington'dan ziyade Türkiye ile İran'ın önemli bir engel teşkil ettiğine değiniliyor. Ancak her iki ülkenin de bölgede büyük yatırımlarının olması nedeniyle, ekonomik çıkarların şu anda devam eden sözlü muhalefete ağır basacağı dile getiriliyor.

Barzani'nin ise, bölge ülkelerinin korkularını hafifletmek için, referandumun demokratik ve çoğulcu bir Kürdistan için olduğunu vurguladığına değiniliyor. Kürdistan Bölgesi, önemli sayıda Türkmen, Arap, Hristiyan ve Ezidi azınlık gruplarına ev sahipliği yaptığı için sözkonusu azınlık ve küçük partilerin endişelerini dindirmek için yönetim biçiminin federalizm olacağında ısrar edildiği belirtiliyor.

Yazının sonunda Frantzman, Bağdat'ın, Musul zaferinin getirdiği zafer rüzgarı ve yeni Telafer operasyonu nedeniyle, referandumun ertelenmesine yol açacak tavizler verme ihtimalinin düşük olduğunu ifade ediyor.