İran'dan Kürdistan Bölgesi sınırına top atışları

İran'dan Kürdistan Bölgesi sınırına top atışları

İran Devrim Muhafızları (Pasdaran), Kürdistan Bölgesi’nin Haci Omeran ilçesindeki bölgelere düzenlediği top atışlarından dolayı bazı köyler boşaltıldı.

Pasdaran, son iki gündür Haci Omeran sınırındaki köy sınırlarını top atışlarıyla hedef alıyor.

Rûdaw’a konuşan Alan köyünden Mehsun Hemedemin (36), “Sabah saatlerinden itibaren İran köyümüzün yanı sıra Reşmeyen ve Bese köylerini bombardıman düzenliyor. Bombardımanlar ekimlerimize buğday tarlalarımıza ciddi zarar verdi. Göçmen olduk. Evlerimizin içine girmekten korkuyoruz” dedi.

Köylerinin Pasdaran tarafından hedef alınmasına ilişkin ise Mehsun Hemedemin, “Köylerimizde İran karşıtı hiçbir güce ait karargah yok. Ancak yine bombardımanlar sıkı bir şekilde yapılıyor. Evlerini boşaltmak zorunda kalanlara çok üzülüyorum. Her biri ayrı yerlere gitti durumları nedir bilmiyoruz” diye konuştu.

Saldırılara ilişkin Rûdaw’a konuşan Çoman Kaymakamı Ahmed Kadir ise, “Saat 08: 50 sıralarında Alan köyündeki sıra dağlar top atışlarıyla hedef alındı. Saldırılarda can kaybı yaşanmadı ancak maddi zarar meydana geldi. İki gündür top atışları sürüyor. Hiçbir gerekçe İran’ın sivilleri ve mallarını hedef almasını meşru kılamaz. Bu komşuluk ilişkilerinden uzak bir davranış şeklidir. Umarız en yakın zamanda top atışları sona erer” diye konuştu.  

İran topçu birlikleri dün Kürdistan Bölgesi ile Rojhılat sınırında bulunan Sidekan kasabasına bağlı köyleri top atışlarıyla hedef aldı. Bombardıman sonucu Zeytun Kadir (18) adlı genç kız hayatını kaybederken Sirwan (23) ismail (14) adlı iki kardeş ağır yaralandı.

Saldırılar Rojhılat’ın Piranşar kentinde 9 Temmuz’da Pasdaran komutanlarından Tuğnegeral Hasıl Ahmedi’nin iki koruması ile öldürülmesinin ardından geldi. 

Saldırılar hakkında Kürdistan Bölgesi hükümetinden dün yapılan yazılı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi sınırlarında bulunan Piranşar kentinde Pasdaran üyelerine yönelik silahlı saldırının ardından İran İslam Cumhuriyeti bugün Kürdistan Bölgesi sınırlarını bombalamıştır. Malesef bombardımanda bir vatandaşımız şehit düşmüş, iki vatandaşımız da yaralanmıştı. Her iki olay da bizim açımızdan endişe vericidir ve kabul edilemez. Kürdistan Bölgesi toprakları komşu ülkelerin güvenliğine yönelik tehdit unsuru olarak kullanılmasına izin verilmeyecektir. Kürdistan Bölgesi Hükümeti bölgede isitkrar faktörü olduğunu, komşuları ile ortak sınırlara ve komşuluk ilişkilerine saygı duyduğunu ıspatlamıştır” denilmişti.

Açıklamada ayrıca İran’a sınırlara yönelik bombardımanlara son vermesi çağrısında bulunulmuştu.