İsrail Gazze'deki güçlerinin bir kısmını çekiyor

İsrail'in, güçlerinin bir kısmını Gazze'den çekmeye ve savaş tarzını belirli Hamas hedeflerine karşı sınırlı operasyonlara kaydırmaya ve ekonominin iyileşmesine yardımcı olmak için normal hayata dönmek üzere yedek güçlerinin bir kısmını savaş alanından çekmeyi kararlaştırdığı bildiriliyor.

İsrail Gazze'deki güçlerinin bir kısmını çekiyor

İsmini vermek istemeyen İsrailli bir yetkili Reuters'e yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki savaşın Hamas yok edilene kadar devam edeceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gazze Şeridi'ndeki savaş devam edecek ve geri çekilen birliklerin bir kısmının Lübnan'a karşı savaşın başka bir cephesini açma olasılığına hazırlandığını söyledi.”

Gazze'ye yönelik saldırının başlatılmasından bu yana İsrailli yetkililer savaşı üç aşamada ele almayı planladıklarını söylediler; İlk aşamanın, piyadelerin önünü açmak ve sivilleri bölgelerini terk etmeye teşvik etmek için Gazze'ye ağır bombalama ve top atışları yapmak olduğunu söylediler. İkinci aşama ise 27 Ekim’de başlayan işgaldi.

Artık tanklar ve birlikler Gazze Şeridi'nin bir kısmının kontrolünü ele geçirdiğinden, Hamas savaşçılarının tünellerden ve saklanma yerlerinden karşı saldırılarına ve pusularına rağmen ordu, savaşın üçüncü aşamasına giriyor.

Yetkili, "Bu en az altı ay sürecek ve teröristlere karşı yoğun arama operasyonlarını içerecek. Kimse Şecaiye'den barış güvercini uçurmaktan bahsetmiyor" dedi.

7 Ekim'de Hamas, Gazze Şeridi çevresindeki yerleşimlere saldırarak çoğunluğu İsrailli siviller olmak üzere bin 200 kişiyi öldürdü ve 240 kişiyi rehin aldı.

İsrail, halen Gazze'de bulunan 129 rehinenin iadesi konusunda ısrar ediyor. Katar ve Mısır daha önce kısa süreli bir ateşkese ve bazı rehinelerin serbest bırakılmasına aracılık etmişti.

İsrail, toplam iş gücünün yüzde 10 ile yüzde 15'ini oluşturan 300 bin yedek askeri personeli geri çağırdı.

Bazılarının kısa sürede normal hayata dönmesine izin verildi, ancak İsrailli yetkililer 200.000 ile 250.000 arasında kişinin hâlâ orduda olduğunu ve işe veya üniversiteye dönmediğini söylüyor.

Çekilmenin amacı ekonomik ve Lübnan sınırına güç kaydırmak

İsrailli yetkili Reuters'e, çekilmenin amacının "İsrail ekonomisini canlandırmak" olduğunu söyledi.

Diğerlerinin ise Hizbullah'a karşı büyük bir savaşa hazırlanmak için geri çekileceğini söyledi.

Hizbullah ve İsrail, Gazze savaşından beri sınırlı bir savaş içindeler ve ara sıra birbirlerini bombalıyorlar. İsrail, Hizbullah'ın pes etmemesi halinde Lübnan'a karşı geniş çaplı bir savaş açılacağı uyarısında bulundu.

İsrailli yetkili Reuters'e "Lübnan cephesindeki durumun böyle devam etmesine izin veremeyiz. Bu altı ay önemli ve hassas bir dönem" dedi.

Sağlık bakanlığına göre İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki sivil bölgelere yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 22 bin insan hayatını kaybetti.

İsrail, 8 binden fazla Filistinli savaşçıyı öldürdüğünü söylüyor.

İsrail, kara operasyonu sonrasında Gazze'de 174, Lübnan sınırında ise 9 askerin öldürüldüğünü açıkladı.