İsrail, İranlı gazeteciye sığınma hakkı tanıdı

İsrail, İranlı gazeteciye sığınma hakkı tanıdı

Türkiye'de yaşayan ve Times  of Israel sitesinin Farsça bölümü için çalışan İranlı gazeteci Neda Amin'e İsrail tarafından sığınma hakkın tanındı.

Üç yıl önce İran'dan Türkiye'ye gelen ve BM tarafından mültecilik statüsü verilen Neda Amin, İran'dan gelen talep üzerine Türkiye tarafından iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya. 

İsrail İçişleri Bakanı Aryeh Deri, Pazar günü, 33 yaşındaki İranlı gazeteciye sığınma hakkı verildiğini doğruladı. 

Amin, bir İsrail haber sitesi için çalışmasından dolayı İran tarafından ajan olmakla suçlanıyor ve ayı nedenle Türkiye tarafından da soruşturuluyor. İsrail'e gidememesi halinde bir kaç gün içinde İran'a iade edilecek. Amin'i, İran'da idamla sonuçlanma ihtimali bulunan tutukluluk ve yargılanma süreci bekliyor.

İsrail Gazeteciler Birliğinin çabaları sonucu sığınma hakkı verilen Amin, şimdiye kadar İsrail'e gitmiş olması gerekiyordu. Ancak İstanbul-İsrail uçuşunu gerçekleştiremeden Türkiye'deki ilgili yetkililer tarafından tutuklandığına dair iddialar vardı. 

İddialar üzerine Dışişleri Bakan yardımcısı Tzipi Hotovely bir açıklama yaparak, Amin'in uçuşunun 'kişisel nedenler'den dolayı ertelendiğini, önümüzdeki günlerde İsrail'e gelmiş olacağını belirtti. 

İran-İsrail ilişkilerinin sürekli gergin olmasından dolayı Amin'e sığınma hakkı vermesi çok nadir bir durum. Amin, 2016 yılında İsrail'e iltica eden şair Peyam Feyli'den sonra sığınma hakkı verilen ikinci İranlı.