İsrail ordusu Gazze Parlamentosuna girdi, Savunma Bakanı: Hamas kontrolü kaybetti

İsrail ordusu, topyekun kuşatmaya alarak havadan ve karadan saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’ndeki parlamento binasına girdi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ise “Hamas kontrolü kaybetti” açıklamasında bulundu.

İsrail ordusu Gazze Parlamentosuna girdi, Savunma Bakanı: Hamas kontrolü kaybetti

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail askerlerinin Gazze'deki Filistin Parlamentosu binasında bulunduklarını gösteren bir fotoğraf paylaştı.

Fotoğrafta, İsrail ordusunun Golani Tugayı askerlerinin, parlamento salonunda İsrail bayrakları ile poz verdiği görüldü.

Filistin'de son genel seçim 2006'da yapılmıştı ve Hamas seçimden zaferle çıkmıştı. 2005'te yapılan ve Hamas'ın katılmadığı devlet başkanlığı seçimlerini ise Mahmud Abbas kazanmıştı.

Hamas, 2006 seçimlerinde 132 sandalyeli Filistin Parlamentosunda 76 sandalye kazanmıştı.

İsrail Savunma Bakanı: Hamas Gazze'de kontrolü kaybetti

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant televizyonda yayınlanan bir konuşmasında, "Hamas Gazze'nin kontrolünü kaybetti, teröristler güneye kaçıyor, siviller Hamas üslerini yağmalıyor, artık Hamas'a güvenmiyorlar" dedi.

Galant  "İsrail Savunma Kuvvetleri planlı bir şekilde ilerleyişini sürdürüyor ve görevlerini isabetli bir şekilde yerine getiriyor" dedi.

Gallant ayrıca İsrail'in Hamas tünellerine yönelik operasyonlarını genişlettiğini ve Hamas'ı yenilgiye uğratmaya devam ettiğini söyledi.

İsrail ordusu Pazartesi günü de Gazze Şeridi'ndeki Şifa hastanesini kuşatarak ilerlemesini sürdürdü.

Şifa Hastanesi'nde bulunan Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kadra, kuşatma ve elektrik kesintisi nedeniyle son üç gün içinde aralarında yenidoğanların da bulunduğu 32 hastanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed el-Şatia, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'ne, özellikle çatışmaların yoğun olduğu kuzey Gazze'ye olmak üzere Gazze'ye paraşütle yardım gönderme çağrısında bulundu.

Hamas ile İsrail arasındaki savaş, Hamas'ın Ekim ayında İsrail'e karşı Mescid-i Aksa Fırtınası Operasyonunu duyurmasının ardından devam ediyor İsrail Çelik Kılıç Operasyonunu başlattı ancak Hamas ile İsrail arasındaki savaş alanı Gazze Şeridi'ndeki İslami Cihad grubunu da kapsayacak şekilde genişledi.

Gazze sağlık yetkililerinin son rakamlarına göre 11.240 kişi öldü, 28.200 kişi yaralandı, 3.250 kişi ise kayıp.

İsrailli yetkililer, 7 Ekim saldırısında yaklaşık 1400 sivilin öldürüldüğünü söylüyor.