İsrail'in İran'a olan öfkesi giderek artıyor!

İsrail'in İran'a olan öfkesi giderek artıyor!

İsrail'in eski Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı Yaakov Amidror, İran ya da Hizbullah'ın Suriye'de kalıcı üsler kurmasının önüne geçmek için karşı askeri anlamda harekete geçebileceğini söyledi. 


Amidror’un açıklaması, başbakan Benyamin Netanyahu'nun Paris'te, İsrail'in Suriye'deki İran'ın askeri varlığına karşı oldukları açıklamasından bir gün sonra geldi. 

Amidror ayrıca, Suriye'nin geleceğinde söz sahibi olanların -Amerika, Rusya veya diğerleri- İsrail'in çıkarlarını göz önünde bulundurmadıklarını bunun da, İsrail'in, Suriye'de İran'a ait herhangi bir kalıcı altyapının kurulmasının önüne geçmek için müdahalesinin önünü açtığını dile getirdi.

Hala Netanyahu ile yakın ilişki içinde olan, Begin-Sedat Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Amidror gazetecilere yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü: 

"İran ve Hizbullah'ın Suriye'de kazanan taraf olup ardından İsrail'e yönelmelerine müsaade etmeyeceğiz."

Suriye'deki ateşkes planının, İsrail'in kendini savunma ihtiyacının yeterince dikkate alınmadan yapıldığını, İran'ın Suriye'de kalıcı olmasına katkı sağladığını iddia eden Amidror, "Nihayetinde bizim sorumluluğumuz, Amerikalıların, Rusların sorumluluğu değil, kendimizi garanti altına alma sorumluluğudur, ve bunun için gereken her tür önlemi alacağız." dedi.

Amidror, İran'ın bölgede son zamanlarda sergilediği başarılarını İran'ın iki yıl önce imzaladığı nükleer anlaşmaya bağlayarak, Tahran'a, Bağdat ve Şam üzerinden Akdeniz'e giden koridoru açtığını, bu anlaşmanın tüm sorunların kaynağı olduğunu, tahminlerinde de kötü olduğunu vurguladı.

"İranlıların, Suriye ve Irak'ta şu an yapmakta oldukları, hem Suriye hem Irak'a müdahale edebilmeleri, Hizbullah ile ilişkileri, bunların tamamı bu anlaşma [nükleer] üzerine kurulu meşruiyet üzerine inşa edilmektedir."