İsrail basınından Kürtlere destek

İsrail basınından Kürtlere destek

Kudüs merkezli Jerusalem Post gazetesinde Seth J. Frantzman imzalı bir yazıda Kürdistan'ın bağımsızlık referandumu ile bölge ve dünya ülkelerinin referanduma yaklaşımları değerlendirildi.

Seth J. Frantzman'a göre; pek çok ülke teorik olarak, Kürtlerin referandum ve bağımsızlık arayışına girmeye hakları olduğuna inanıyor ancak bunu Irak anayasası çerçevesinde ve Bağdat'la anlaşarak yapmak zorunda olduklarını düşünüyorlar. Bu şuna benziyor; boşanmak isteyen bir çift var ancak onlara diğerinin de razı olmasının şart olduğunu söylüyorsunuz. Bu, bütün kartları Bağdat'ın eline koymaktır ve Bağdat da bırakın bağımsızlığı referanduma bile karşı çıkıyor.   

Diğer halklar için meşru olan Kürtlere meşru değil

Erbil'deki Kürt siyasetçi ve yorumculara göre bunun ikiyüzlülük barındırdığını söylüyorlar. Bağımsızlık referandumu İskoçya'da, Quebec'te, Güney Sudan'da ve başka yerlerde yapıldı. Doğu Timor, Kosova ve diğer devletler başarıyla bağımsızlığı elde ettiler. Çek ve Slovaklar 1993'da bu şekilde boşandılar. 

ABD geçmişte bağımsızlığı kutsuyordu

Geçmişte, ABD ve diğer ülkeler, "kaderini tayin hakkını" kutsuyorlardı. Amerika'nın kendisi de bağımsızlık savaşının içinde doğru. Ancak 1776'da ya da 1960'larda doğru ve meşru olan, anlaşılan 2017 yılında gitmiş yerini var olan "çerçeveler"e güven duyma ve devletlerin bütünlüğünü korumaya sadakat almış.

Irak'la beraber yaşamaya zorlanmak

Kürtler için bu, 1920'lerde parçası olmak istemedikleri ve  1980'lerde Saddam rejimi altında 180,000 kişinin soykırıma uğradığı, 4,500 köyün harap edildiği bir Irak'ın parçası olmaya zorlanmak demektir. 2003'ten bu yana, Irak mezhepsel gerilim, terörizm ve IŞİD'ten gelen sarsıntılarla yaşıyor. İran destekli Şii milisleri bugün Bağdat'ta önemli bir güç sahibi ve merkezi hükümetin bir parçası olmuş durumda.

Kürtler için asıl mesele, tüm engellerin üstesinden gelip gelemeyecekleri, referandumu bir kaldıraç haline getirip getiremeyecekleri ve tüm dünyaya bağımsız olmanın hakları olduğunu gösterip gösteremeyecekleridir.

yazının tamamı buradan okunabilir: 

http://www.jpost.com/International/Kurdistan-hopes-referendum-will-bring-stability-but-can-it-convince-the-world-501561