İsveç Başbakanından Kuran'ın yakılmasına ilişkin ilk açıklama

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, başkent Stockholm'de cami önünde Kuran yakılmasına ilişkin yaptığı açıklamada “Yasal ancak uygun değil” değerlendirmesinde bulundu.

İsveç Başbakanından Kuran'ın yakılmasına ilişkin ilk açıklama

İsveç Başbakanı Olf Kristersson bugün düzenlediği basın toplantısında önceki gün cami önünde Kuran yakılmasına ilişkin ilk kez konuştu.

Kristersson "Bu eylemin sonucun ne olacağını söylemek çok zor; bence birçok insanın tepki vermek için nedeni var" ifadelerini kullandı.

Kuran'ın yakılmasına tepkiler ve İsveç’in Bağdat Büyükelçiliğine saldırılara da değinen İsveç Başbakanı, " İsveç büyükelçiliğine yasa dışı yollardan girilmesi kesinlikle kabul edilemez" dedi.

İsveç Başbakan Kuran’ın ülkelerinde yakılmasının yasal olduğunu belirterek "Bir şeyin yasal olması, onun uygun olduğu anlamına gelmez" dedi.

Ne olmuştu?

İsveç'in başkenti Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika, Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yakmıştı.

Salwan Momika’nın bu eylemine, başta Irak,  Kürdistan Bölgesi, Türkiye olmak üzere birçok ülkeden tepki gelmişti.

Irak Yüksek Yargısı, İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakan Irak asıllı Salwan Momika'nın ülkeye iade edilmesini talep etti.

Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kur'an-ı Kerim'e yönelik bu eylemin kınandığı ifade edildi.

Irak'taki Şii dini ve siyasi lider Mukteda Sadr da Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırı nedeniyle İsveç’in Bağdat Büyükelçisi'nin kovulması ve elçilik önünde protesto düzenlenmesi çağrısı yapmıştı. Elçilik önünde toplanan bir grup protestocu, İsveç’in Bağdat Büyükelçilik binasına girmişti.

Karan-ı kerim’in yakılmasına Kürdistan Bölgesi’nden de tepki gelmişti. Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı ve Başbakanlık tepki göstermişti.