İsveç, Dünya Olimpiyatları için Kürt antrenörle anlaştı

İsveç Taekvando Federasyonu, milli takımı 2024 Dünya Olimpiyatları'na hazırlaması için Kürt antrenör Ahmed Talabani ile anlaşma imzaladı.

İsveç, Dünya Olimpiyatları için Kürt antrenörle anlaştı

İsveç Taekvando Federasyonu, milli takımı 2024 Dünya Olimpiyatları'na hazırlaması için Kürt antrenör Ahmed Talabani ile anlaşma imzaladı.

Aslen Kerküklü olan Talabani, İsveç başta olmak üzere İskandinav ülkelerinde tanınan bir Taekwondo ustası ve bu alanda çok sayıda ödül aldı. 

İsveç, Avrupa ve dünya çapında bir çok turnuvaya katılan ve kendi takımıyla büyük başarılar elde eden Ahmed Talabani, İsveç Tekvando yakımını 5 yıl boyunca eğitecek. 

Kerkük'ten İsveç'e

Kerkük'teki sorunlar nedeniyle 16 yaşındayken ülkesini bırakarak Avrupa'ya giden Ahmed Talabani burada büyük sıkıntılarla karşılaştı.

Yaşadığı trajediler ve yoksunluklardan dolayı okula gidemeyen Talabani, spor alanında kendini geliştirerek dünyaca çapında bir yıldız olmayı başardı.

İlk başarısını Türkiye'de elde etti

1996 yılında düzenlenen Uluslararası Türkiye Açık Taekwondo Turnuvası'na katılan Ahmed Talabani, ilk başarısını burada elde etti. 

Türkiye'nin vatandaşlık teklifini kabul etmediğini dile getiren Talabani, "Türkiye vatandaşlığını red etmenin sebebi ülkeye karşı olmamdan kaynaklanmıyordu. Avrupa'nın kalbinde hedeflerime ulaşmanın hayallerini kuruyordum" diye konuştu.

Kendi takımını kurdu

Önce Almanya'ya giden Talabani, daha sonra İsveç'e yerleşti. Bir yıl içinde kendi özel takımını kuran Talabani, "11 sporcuyla başladım şimdi ise İsveç'te birinciyiz. Bir kaç defa daha birinci olduk. Son yıllarda hep birinci, ikinci veya üçüncüyüz" ifadelerini kullandı. 

Lion (aslan) adını koyduğu takımı Taekwondo alanında İsveç ve Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada büyük başarılar elde etti.

Talabani, "Takımımdaki sporcuların tümü yetenekli ve başarılıdır. Ne mutlu bize ki takımımızda dünya 6'ncısı ve Avrupa 2'ncisi var" diye konuştu. 

Uluslararası hakem

Taekvando alanında siyah kuşağın 7'nci derecesine sahip olan Talabani'nin ayrıca Grandmaster sertifikası var. (Taekwondo sporunda siyah kemerin 9 derecesi var)

Uluslararası eğitimci ve hakem olarak da çalışan Talabani, bugüne kadar İsveç dışında 130 müsabakaya hakemlik yaptı.

Test süresi bitmeden anlaşması imzalandı

İsveç Taekwondo Federasyonu ile anlaşma yapan antrenörler için 6 ay ile 1 yıl arasında test süresi var. Geçtiğimiz Eylül ayında başlayan Talabani ile, başarısından dolayı test süresi dolmadan anlaşma imzalandı. Böylece Kürt anterör, İsveç takımını 2024 yılında düzenlenen olimpiyatlara hazırlayacak.

En büyük hayali Kürt gençlerini olimpiyatlara taşımak

İsveç Milli Takımı'nı olimpiyatlar için eğitecek Talabani, en büyük hayalinin Kürt gençlerini de olimpiyatlara taşımak olduğunu söyledi. 

Talabani, "Yokotobori şehrinde olduğumdan dolayı Kürdistan Bağımsızlık Referandumu'nda oy ilk Kürdüm. Spor salonum da referandumda oy verme işlemleri için kullanıldı" dedi.