‘İsveç hükümeti Amineh Kakabaveh'i ikna etmeleri için Rojava temsilcileri ile görüştü’

‘İsveç hükümeti Amineh Kakabaveh'i ikna etmeleri için Rojava temsilcileri ile görüştü’

 

İsveç'te hükümetteki Sosyal Demokratların Kürt asıllı Amineh Kakabaveh'in hükümetin düşmesi için oy kullanmasını engellemek üzere Rojava’daki Kürt temsilcilerle temasa geçtiği iddia edildi. İddiayı İsveç'in Expressen gazetesi yazdı. Gazete bilginin kendilerine merkezi konumdaki bir hükümet kaynağı tarafından verildiğini yazdı.

07 Haziran Salı günü İsveç parlamentosu Adalet Bakanı Morgan Johansson'a yönelik gensoru oylaması yapacak. Kakabeveh'in hükümete karşı oy kullanması halinde bir hükümet krizi ortaya çıkacak.

Kakabeveh, oylamada çekimser kalacağını söyledi. Böylece, Morgan Johansson bugünkü oylamayı geçebilecek gibi görünüyor ve henüz hiçbir şey netleşmese de bir hükümet krizi böylece ortadan kaldırılmış görünüyor.

Expressen'e bilgi veren kaynak, güven oylaması öncesinde, Sosyal Demokratların Rojava’daki etkili Kürt temsilcilerle de temasa geçerek Amineh Kakabaveh'i bir hükümet krizinin ortaya çıkmaması için ikna etmek istediklerini de iddia etti.

Kaynak, "Yaptığı şey Kürtler arasında da desteklenmiyor. Tam tersine birçok önemli Kürt kendisini aradı. Bu hükümetin düşmesinin davaları için iyi olmayacağını biliyorlar" dedi. Aynı kaynak Rojava’daki Kürt temsilci ile Kakabaveh arasında bir konuşmanın da gerçekleştiğini varsayıyor.

Amineh Kakabaveh Expressen gazetesine son 24 satte çok sayıda temsilcinin kendisne ulaşmaya çalıştığını, bunların arasında gazetenin yazdığı Rojava’daki Kürt poltikacının da olabileceğini çok sayıda tanımadığı numara tarafından arandığını ancak kendisinin vakti olmadığı için aramaları cevaplayamadığını söyledi.

Kakabaveh, ancak kendisine ulaşanların tam tersine kendisini karşı durmaya zorladığını da söylüyor.

"İsveç'te bir hükümet krizini engellemeniz için sizi ikna etmeye çalışan hiçbir Kürt temsilciyle hiç görüşmediniz mi?" sorusuna Kakabaveh "Hayır. Ancak görüşmüş olsam bile ben kimsenin etkisinin altında kalmam" şeklinde yanıtladı.

Diğer yandan İsveç Başbakanı Anderson, Kakabaveh’e herhangi bir taviz verilmediğini belirtti.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Kürt asıllı bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh'e herhangi bir taviz vermediklerini söyledi.

Adalet ve İçişleri Bakanı Morgan Johansson hakkında verilen gensoru önergesinin Mecliste kabul edilmemesinin ardından Andersson, basın toplantısı düzenledi.

Gensoru önergesindeki oylamanın Johansson'un lehine çıkmasından dolayı mutlu olduğunu aktaran Andersson, "Kakabaveh'e hiç taviz vermedik. NATO sürecinde tekerin çarkına çubuk sokanların siyasi oyununa İsveç halkının ihtiyacı yoktur." ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, Sosyal Demokrat Parti ile Kakabaveh arasında YPG/PKK'ya destek olunması için varılan anlaşmayı hatırlatması üzerine Andersson, "Biz Kakabaveh ile hükümet olarak yeni bir anlaşma yapmadık. Herhangi bir taviz de vermedik. O anlaşma 2 yıl önce Sosyal Demokrat Parti ile Kakabaveh arasında yapıldı, hükümet arasında yapılan bir anlaşma değil." dedi.

İsveç'te Kasım 2021'de, Sosyal Demokrat Partili Andersson, istifa ederek görevi bırakan Stefan Löfven tarafından başbakanlık için önerilmişti.

349 milletvekilinin bulunduğu mecliste hükümeti kurmak için 175 milletvekiline ihtiyacı olan Andersson, bağımsız milletvekili Kakabaveh'in desteğini alarak 1 oy farkla 24 Kasım'da Başbakan seçilmişti.

Meclisteki sağ partiler, çetelerin son yıllarda artan silahlı çatışmalarının önlenememesi nedeniyle 2 Haziran'da Adalet ve İçişleri Bakanı Johansson hakkında gensoru önergesi vermişti.