Hollanda’da seçimin galibi Wilders’ten Erdoğan ve Türkler için ağır sözler

Hollanda’da seçimin galibi Wilders’ten Erdoğan ve Türkler için ağır sözler

Hollanda’daki erken genel seçimde resmi olmayan sonuçlara göre büyük başarı elde ederek birinci parti olan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders’in, geçmişte Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkler hakkında söyledikleri yeniden gündem oldu.

Hollanda’nın Venlo kentinde dünyaya gelen, 1963 doğumlu Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders eski siyasilerden ve 26 yıldır parlamentoda görev alıyor.

Aşırı sağcı lider, 1997 yılında Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi’nden (VVD) Utrecht Belediye Meclisi üyesi oldu. 1988 yılında da aynı partiden milletvekili seçildi.

“Türkiye'nin yeri Avrupa değil”

Wilders, Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusundaki sert muhalefeti nedeniyle parti yönetimiyle görüş ayrılığına düştü.

“Türkiye’nin yeri Avrupa değil. Üyelik müzakereleri derhal durdurulsun” önerisi, VVD yönetimi tarafından kabul edilmeyince, partisinden istifa etti.

Wilders, 2006 yılında Özgürlük Partisi’ni kurarak, milletvekilliği görevini kendi partisinde sürdürdü.

Göçmenlere karşı sert tutumuyla bilinen Wilders, 2012’de İslam’ın kadınları arka plana attığını savunmuş, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı da açıklamalarda bulunmuştu.

Wilders yıllar geçtikçe Türkiye ve Erdoğan hakkındaki kin dolu söylemlerine yenilerini ekledi.

“Bugün Türklere bir mesajım var”

Türkiye’de 1 Kasım 2015’te yapılan seçimlerin ardından 4 Aralık 2015’te Özgürlük Partisi’nin YouTube kanalında yayınlandığı videoda, " Bugün Türklere bir mesajım var. Hükümetiniz, sizin bir gün Avrupa Birliyi üyesi olacağınıza inanmanızı sağlayarak sizi kandırıyor. Bunu unutun. Siz Avrupalı değilsiniz ve hiçbir zaman olamayacaksınız. Türkiye bir İslam devleti ve Avrupa’nın bir parçası olamaz. Avrupa’nın savunduğu tüm değerler – özgürlük, demokrasi, insan hakları – İslam ile uyumsuzdur.

Türklerin vizesiz bir şekilde Avrupa’ya seyahat etmesini de istemiyoruz. Halk, bunu kabul eden Avrupa hükümetlerine oy vermeyerek görevden uzaklaştıracaktır. Türkiye tehlikeli bir İslamcı olup İslam bayrağını taşıyan Erdoğan oy kullanmış bulunmaktadır. Daha fazla İslam istemiyoruz. Bu nedenle Türkiye bizden uzak dur. Seni burada istemiyoruz."

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Twitt attı

Wilders, Türkiye’de 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından, “Erdoğan’sız bir dünya görecektim. Buna çok sevinirdim. Ne yazık ki, 15 Temmuz’daki darbe girişimi başarılı olmadı” ifadelerini kullanmıştı.

Geert Wilders’in partisi, 2017 seçimlerinde 20 milletvekili çıkararak, ana muhalefette yer aldı.

Wilders’in partisi: Eski IŞİD’liler Efrin’de Türkiye adına savaşıyor

Geert Wilders liderliğindeki parti PVV, 2019 yılında bu defa da Rojava’nın Efrin kenti ile ilgili bir önergeyi, Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok'un yanıtlaması istemiyle meclis gündemine taşıdı.

BBC'nin haberine göre, PVV Milletvekili ve dış politika sözcüsü Raymond de Roon tarafından verilen önergede, Efrin’de onlarca IŞİD’linin Türkiye adına savaştığının doğru olup olmadığı soruldu.

Dışişleri Bakanı Blok ise, IŞİD’lilerin MİT ile iş birliği içinde olduğuna dair Hollanda hükümetinin bilgi sahibi olmadığını belirtti.

Önergede Türkiye'nin, Rojava’da oluşturacağı yeni tampon bölgede yeniden IŞİD’lilerin kullanmasının riskli olup olmadığı soruldu.

Hollandalı bakan, Türkiye'nin güvenli bölge oluşturmak için ABD ile birlikte çalıştığını belirterek, bu bölgede sadece bu iki ülke askerlerinin konuşlandırılacağını vurguladı.

Erdoğan’ın avukatı mahkemeye verdi

Aşırı sağcı lider Ekim 2020 yılında ise bu defa Erdoğan'ın, başında “AKP” yazılı bir el bombasıyla tasvir edildiği karikatürün üzerine, "terörist" diye yazdı.

Hakkında Türkiye'de yayımlanan haberleri, Twitter takipçileriyle paylaşan Wilders, "Erdoğan'a terörist dediğim için Türkler kızgın ama gerçek bazen acıdır" dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunarak, Wilders'in Erdoğan'ı hedef alan sözleriyle “hakaret suçunu” işlediği belirtti.

Wilders’in paylaşımına Ankara’dan sert tepki gelmiş; dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da tepki göstermişlerdi.

Wilders ise suç duyurusu haberinin ardından bir paylaşım daha yapmış ve “Yani bana faşist diyen, daha önce bütün Hollanda’yı Nazi kalıntısı ve faşist olarak nitelendiren adam bana karşı dava mı açıyor? Dünya tersine döndü. Ezik” demişti. Wilders, Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi’nin derhal sınır dışı edilmesini istemişti.

Erdoğan’a oy verenlere “Doeiii” dedi

Wilders, Mayıs 2023 seçimleri sonrasında Hollanda’da yaşayıp Erdoğan’a oy verenlere, “Umarım Hollanda'da İslamofaşist Erdoğan'a oy veren tüm Türkler şimdi bavullarını toplayıp Türkiye'ye taşınırlar. Doeiii! (Güle güle)”

“Türkiye'den çok sayıda tepki alıyoruz. İnsanlar Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak kalmasından dolayı umutsuz ve hayal kırıklığına uğramış durumda. Hollanda da dahil olmak üzere yurtdışındaki Türklerin, kendileri orada yaşamadıkları halde Erdoğan'a verdikleri oylarla Türkiye'nin geleceğine karar vermelerine öfkeleniyorlar. Haklılar!” diyen Wilders, Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın fotoğrafını paylaşarak, “İslami iktidar  buna benziyor. Erdoğan, Arap İslamcılar ve Türkiye dışında yaşayan seçmenin desteğiyle seçimi kazandı. Tutsaklık ve diktatörlük yeniden görevde” demişti.

Wilders'in kardeşi: Bizim ailemiz de göçmen, eşi Türk kökenli

Aşırı sağcı liderin ağabeyi Paul Wilders, kendilerinin de göçmen bir aileden geldiklerini söyleyerek Wilders’in eşinin de Türk kökenli bir Macar olduğunu belirtmişti.

BBC’nin Haziran 2020’de paylaşıtığı haberine göre, Paul Wilders, Twitter üzerinden, "Göçmenler ne demek? Ailemiz ve soyadımızın kökleri Almanya'dan geliyor. Büyükannemiz Endonezya kökenli. Kendi eşi de Türk kökenine sahip bir Macar. Hepimiz göçmeniz" diye yazdı.

Wilders ve eşi