İtalya Başbakanı Bağdat’ta: 2023'ün Irak-İtalya ilişkilerinde dönüm yılı olması için çalışacağız

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyonun bir parçası olarak Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta konuşlanmış İtalyan birliklerini ziyaret kapsamında bugün Irak’ın başkenti Bağdat'a gitti.

İtalya Başbakanı Bağdat’ta: 2023'ün Irak-İtalya ilişkilerinde dönüm yılı olması için çalışacağız

Başbakan Giorgia Meloni, Bağdat’ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani ile bir araya geldi.

Meloni, Iraklı mevkidaşı Sudani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "İtalya her zaman Irak'ı destekledi ve Ortadoğu'da güçlü bir Irak olmadan refah olmaz" dedi.

Başbakan Meloni, Irak'ın güvenlik alanında attığı "önemli adımlara" övgüde bulunarak, "Irak ziyaretimiz iki halk arasındaki seçkin ilişkilerin başlangıcıdır" dedi.

Georgia Meloni, Irak ile İtalya arasındaki ikili ilişkilerin "güçlü ve yoğun" olduğuna işaret ederek, "kökleri derin" dedi.

Meloni, iki taraf arasındaki ortak çalışma alanlarına ilişkin olarak, Irak ve İtalya'nın enerji, sanayi ve kültür alanlarında işbirliği yaptıklarına işaret ederek, "Ortadoğu'daki Hristiyan toplulukların rolünün" büyük önemini vurguladı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile de bir araya gelecek

Başbakan Meloni, 2023'ün Irak-İtalya ikili ilişkilerinde dönüm yılı olması için çalıştıklarını söyledi.

Irak Başbakanı Sudani ise Irak'ın İtalya'ya ihtiyacı olan petrol ve gazı sağlama konusundaki istekliliğini vurguladı ve Roma'nın Irak ile terörle mücadelede oynadığı olumlu rolü övdü.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Bağdat’taki temeslarının ardından Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret edecek. Başbakan Moloni Erbil’de, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile bir araya gelecek.

2 ay önce göreve geldi

Giorgia Meloni'nin Erbil'i ziyareti, İtalya Başbakanı olarak görevde henüz iki aydır bulunduğu bir döneme denk geliyor.

İtalya, Eylül 2014'ten bu yana IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyonun bir üyesi olarak Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgeye çeşitli şekillerde yardım sağladı.

İtalya, ABD ve Suudi Arabistan ile birlikte, gelir kaynaklarını kurutmayı ve finansal ağlarını yok etmeyi amaçlayan IŞİD karşıtı finansman grubuna da başkanlık ediyor.

İtalya şimdiye kadar Irak'a 430 milyon dolar, Suriye'ye 400 milyon dolar mali yardım ve kredi sağladı.

İtalyan Kalkınma Koordinasyon Ajansı, Rojava Özerk Yönetimi’nin sağlık sektörünü güçlendirmek ve başta Rakka olmak üzere Suriye'nin diğer bölgelerinde gıda güvenliğini ve temel hizmetleri güçlendirmek için yılda 45 milyon Euro sağlıyor.

İtalya ayrıca, daha önce IŞİD tarafından kontrol edilen bölgelerde istikrarı güçlendirmek için Irak'ın kalkınmasını destekleyen projelere yılda 13 milyon Euro tahsis ediyor. 

IŞİD'e karşı uluslararası koalisyona göre, İtalya'nın Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta, koalisyon görevlerine katılan 84 askeri araç ve kamyon ile 11 savaş uçağı ile 900 asker ve danışmanı bulunuyor.

Peşmerge ve polis güçlerine eğitim desteği sunuyor

İtalya aynı zamanda Kürdistan Bölgesi Peşmerge ve polis güçlerine eğitim desteği sunuyor. Şimdiye kadar 58.000 Peşmerge ve polise eğitim desteği verildi.

Bağdat ve Kerkük’te de İtalyan özel kuvvetleri, Irak terörle mücadele birimleri ve güvenlik güçlerini eğitiyor.

Haziran 2015'ten 2020'nin ortalarına kadar, İtalyan Ulusal Polisi, IŞİD’ten kurtarılan bölgelerde görevlendirilen polis memurlarının eğitimini denetledi.

İtalyan Ulusal Polisi, güvenlik güçlerine kültürel mirasın nasıl korunacağı konusunda da eğitim verdi,  arkeolojik alanlarda araştırmalar yürüttü, antik eser kaçakçılığı yapanların tespit edilip tutuklanmasına ve ayrıca çalınan eserlere el konulmasına ve bunların Nasiriyah Müzesi'ne iade edilmesine katıldı.

2003 yılından bu yana, İtalyan Ulusal Polisi, Bağdat Müzesi'nden çalınan 4.000 eserin fotoğraflarını ve notlarını veritabanına kaydetti.