İthal Arapların Kürdistani bölgelerdeki işgali devam ediyor

Kerkük ve diğer Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerdeki Araplaştırma politikaları devam ediyor.

İthal Arapların Kürdistani bölgelerdeki işgali devam ediyor

Kerkük ve diğer Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerdeki Araplaştırma politikaları devam ederken, yetkililer çözümün Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesinin uygulanması olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz günlerde, ithal Araplar, Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin desteğiyle Kerkük’ün Dubız ilçesine bağlı Pelkane köyüne saldırmış ve Kürtlerin evlerini işgal etmişlerdi. Söz konusu işgallerin devam ettiği ve Kürtlerin evlerinin ithal Araplar tarafından boşaltılmadığı bildirildi.

Kerkük’ün Dubız ilçesine bağlı Sergeran nahiyesi ve Pelkane köyü başta olmak üzere Kürdistani bölgelerdeki Araplaştırma politikalarına karşı Irak Parlamentosu’nda bir komisyon kurulmuştu.

Iraklı Parlamenter Muhammed Emin Faris, "Bunları engellemek kesin çözüm değil. Anayasanın 140’ıncı maddesi uygulanmalı. Bu madde uygulanmadığı sürece buralarda istikrar sağlanamaz" dedi.

Kürdistan Parlamentosu'ndaki Kürdistani Bölgeler Komisyonu Başkanı Ciwan Rojbeyani de Sergeran nahiyesi ve Pelkane’de Araplaştırma faaliyetlerinin devam ettiğini ve çözümün anayasanın 140’ıncı maddesinin uygulanması olduğunu belirtti.

Tüm taraflara 140’ıncı maddenin uygulanması konusunda çaba gösterme çağrısında bulunan Ciwan Rojbeyani, aksi takdirde bu bölgelerde daha vahim durumların yaşanacağı uyarısında bulundu.

16 Ekim 2017’de Irak güçleri ve Haşdi Şabi’nin Kürdistani bölgelere girmesiyle birlikte, Kerkük başta olmak üzere Kürdistani bölgelerde Baas rejimi döneminde uygulanan Araplaştırma politikaları yürürlüğe konmuştu.

Kerkük’ün Dubız ilçesine bağlı Sergeran nahiyesi ve Pelkane köyü sürekli Araplaştırma politikalarıyla gündeme geliyor. Kaynak / K24