Kerkük'te Kürt göstericilere ateş açan polisler gözaltına alındı

Kerkük'te dün düzenlenen gösterilerde rastgele ateş açarak 4 Kürt gencinin ‘ölümüne’ neden olan 7 polisin tutuklandığı belirtildi.

Kerkük'te Kürt göstericilere ateş açan polisler gözaltına alındı

KDP’nin Kerkük’teki karargahın önünde 25 Ağustos’tan bu yana çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar ile Türkmenlerin, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmasının ardından Kerkük’te Kürtler protesto gösterisi düzenledi.

Polisler Kürt göstericilerin üzerine rastgele ateş açtı. Güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 4 kişi hayatını kaybetti 15 kişi de yaralandı.

Dün yaşanan sert ve ölümlü müdahale nedeniyle kentte soruşturma başlatıldı. Soruşturma devam ederken 4 Kürt gencini öldürme suçlamasıyla 7 polis gözaltına alındı.

Kerkük’te neler yaşandı?

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ile Heşdi Şabi güçleri Kürdistan Demokrat Partisi’ne ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

Irak vilayetleri ve Kerkük’te 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu durumun ardından dün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istedi.

Kürt göstericilerin daha önce yolları kapatan eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı.

Kerkük polisi, dün kentte düzenlenen gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 4’e yaralananların da 15’e yükseldiğini açıkladı.,

Öte yandan Kerkük Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Amır Şıwani, kentte dün yaşanan protesto gösterileri nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağının sona erdiğini, 25 aralıktan bu yana kapatılan Erbil-Kerkük yolunun tekrar trafiğe açıldığını duyurdu.