Eski Kongre üyesi: Biden, Peşmerge’ye hava savunma sistemi verilmesini veto etmez

ABD Kongresi eski üyesi Trent Franks, Senato’nun onaylaması halinde Başkan Joe Biden’ın Kürdistan Bölgesine hava savunma sisteminin verilmesini reddetmeyeceğini söyledi.

Eski Kongre üyesi: Biden, Peşmerge’ye hava savunma sistemi verilmesini veto etmez

ABD Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Kongre üyesi Don Bacon, Peşmerge Güçlerine drone ve füze saldırılarına karşı hava savunma sistemi verilmesini önerdi. Twitter üzerinden bir paylaşım yapan Bacon önerisinin amacının “Irak'taki Kürtlerin İran'ın devam eden füze ve drone saldırılarına karşı daha iyi hava savunmasına sahip olmalarına yardımcı olmak" olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz çarşamba günü, ABD Kongre Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi, Nebraska Kongre Üyesi Don Bacon tarafından Kürdistan Bölgesi'nin hava savunma sistemlerini komşu ülkelerin insansız hava aracı ve füze saldırılarına karşı korumak için hava savunma sistemlerini verilmesini öneren değişikliği kabul etti.

Oylama, Pentagon'un bütçesini belirleyen yıllık bir mevzuat parçası olan 2024 mali yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın (NDAA) görüşülmesi sırasında yapıldı.

Tasarının "iki partinin de güçlü desteğini" aldığı belirtilerek, "ABD yönetimini, İran füzeleri, roketleri ve insansız sistemlerinin saldırılarına karşı Kürt Peşmergeleri ve Irak güvenlik güçlerini eğitmek ve donatmak için bir eylem planı hazırlamaya ve uygulamaya yönlendirecek" denildi.

"Biden veto etmez"

Tasarının Senato ve Beyaz Saray tarafından onaylanacağına dair yüzde 100 kesinlik olmasa da eski bir kongre üyesi, Senato yasa tasarısını onaylarsa başkanın veto etmesinin çok zor olacağını söyledi.

Konu hakkında Rûdaw’ın Washington muhabiri Diyar Kurda’nın sorusunu yanıtlayan eski Cumhuriyetçi Kongre üyesi Trent Franks, SENATO’nun onaylaması halinde ABD Başkanı Joe Biden’ın Peşmerge Güçlerine hava savunma sistemi verilmesini reddetmeyeceğini söyledi.

Trent Franks, “Ödenek süreçlerinin tamamında başarılı olma şansının yüksek olduğu konusunda hala iyimserim. NDAA'nın bir parçası olduğu göz önüne alındığında, başkanın veto etmesi zor" dedi.

Kongre üyesi olduğu dönemde, silah ve mali yardımın doğrudan Kürdistan'a verilmesine izin veren yasanın değiştirilmesini öneren ilk Kongre üyesi oldunu söyleyen Franks, “Bu değişikliğin daha önce bunun federal hükümet aracılığıyla yapılması gerekiyordu. Senato, Obama yönetimi buna karşıydı. Sonunda yasa tasarısını kabul edilmesini sağladık” ifadelerini kullandı.

Center for a New American Security'de Orta Doğu güvenlik programı başkanı olan Jonathan Lord Middle East Eye'ye yaptığı açıklamada, "ABD hava savunma sistemlerine talep çok yüksek. Irak Kürdistan Bölgesi, İran'ın başıboş mühimmatının, balistik füzelerinin ya da roketlerinin tehdit oluşturduğu bir bölge, hava savunma kabiliyetlerini güçlendirmek isteyen bir yer" dedi.

Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın (NDAA) görüşülmesi sırasında yapılan bu değişiklik dışında, Biden yönetimi İran'ın geçen yıl Mart ayında Erbil'e füze saldırısı düzenlediği zaman Kürdistan Bölgesi'ne hava savunma sistem sağlamakta istekli olduğu yönünde açıklama yapmıştı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "Bir tür savunma sistemi sağlamak için görüşmeler yapıyoruz" demişti.