Kerkük'te son durum: Askeri araçlar Kürt mahallelerinden çekildi

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, Kerkük’te hayatın adım adım normale döndüğünü belirterek, birinci aşamada Kürt mahallelerindeki askeri ve zırhlı araçların çekilmesini sağladıklarını, kentte girişi çıkışların normale döndüğünü söyledi. Öte yandan Irak Parlamentosundan bir heyetin inceleme yapmak üzere Kerkük’e gideceği bildirildi.

Kerkük'te son durum: Askeri araçlar Kürt mahallelerinden çekildi

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah Kerkük’te hayatın adım adım normale döndüğünü belirterek, birinci aşamada Kürt mahallelerindeki askeri ve zırhlı araçların çekilmesini sağladıklarını, kentte girişi çıkışların normale döndüğünü söyledi. Öte yandan Irak Parlamentosundan bir heyetin inceleme yapmak üzere Kerkük’e gideceği bildirildi.

Konuya ilişkin Rûdaw haber ajansına konuşan Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, Kerkük’te normalleşme sürecinin birkaç aşaması olduğunu, ilk aşamada Kürt mahallelerini ablukaya alan askeri ve zırhlı araçların çekilmesini sağlandıklarını, ikinci aşamanın ise Eylül ayında patlak veren gösterilere ilişkin inceleme yapacak komisyonların kente gönderilmesi, 4 Kürt vatandaşın hayatını kaybetmesi ve 16 kişinin yaralanmasına neden olan güvenlik güçlerinin tespit edilmesi ve yargı sürecinin başlatılması olduğunu kaydetti.

2 Eylül’de Kürt göstericiler üzerine açılan ateş sonucu 4 vatandaşın hayatını kaybetmesine ilişkin Şaxewan Abdullah, “Parlamento’nun Güvenlik ve Savunma Komisyonu bugün Kerkük’e giderek yaşanan olaylara ilişkin bir rapor hazırlayacak ve Parlamento Başkanlık Divanına sunacaklar” dedi.

Göstericilere ateş açan iki güvenlik görevlisinin tespit edildiğini dile getiren Abdullah, “Dört Kürt gencinin 2 Eylül’de şehit edilmesinde eli bulunan emniyet güçlerine ilişkin tüm belgeler, video görüntülerini Irak Başbakanı ile Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu’na teslim ettik” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ile Haşdi Şabi güçleri KDP’ye ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı. Irak Başbakanı Sudani, 25 Ağustos’ta binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Kerkük’te 27 Ağustos günü askeri karargaha çevrilen KDP’ye ait binanın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Haşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu durumun ardından dün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istedi.

Kürt göstericilerin daha önce yolları kapatan eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olaylar esansında 4 kişi hayatını kaybederken 3’ü polis 16 kişi de yaralandı.