Fuad Hüseyin Tahran’a gidiyor: Gündem Rojhılatlı Kürt örgütler

Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak’ın İran ile yapılan güvenlik anlaşmasını uygulamaya kararlı olduğunu belirterek, bu amaçla yarın Tahran’ı ziyaret edeceğini bildirdi.

Fuad Hüseyin Tahran’a gidiyor: Gündem Rojhılatlı Kürt örgütler

Bağdat’ı ziyaret eden Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, İran’ın Kürt örgütlere yönelik tehditleri ile gündeme gelen Bağdat-Tahran güvenlik anlaşması hakkında konuştu.

Hüseyin, Irak anayasasının herhangi bir tarafın ülkenin topraklarını kullanarak komşu ülkelere saldırmasına izin vermediğini vurgulayarak, bölgede bulunan bazı örgütlerin geçmişinin 40-50 yıl öncesine dayandığını hatırlattı.

Irak'ın İran'la ilişkilerinin güçlü olduğuna ve bu ilişkinin şiddet kullanımını engellediğine dikkat çeken Hüseyin, "Irak, topraklarının bazı gruplarca İran'a saldırmak için kullanılmasını reddediyor. Biz de Irak'ın egemenliğine yönelik tehditleri reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

Irak'ın, İran tarafıyla varılan, “silahlı grupların sınırdan uzak bölgelerdeki kamplara nakledilmesini içeren anlaşmaya bağlı olduğunu" belirten Hüseyin, yarın Tahran'ı ziyaret edeceğini ve anlaşmanın taraflarca uygulanması konusunu ele alacaklarını söyledi.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci, 19 Mart'ta Bağdat'ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin hazır bulunduğu protokolde bir güvenlik anlaşması imzaladı.

Anlaşma önemli ölçüde Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten Rojhılatlı Kürt partilerin silahsızlandırılması ve kamplara yerleştirilmesini içeriyor.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, 11 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada Eylül ayına kadar bu anlaşma uygulanmadığı taktirde Kürdistan Bölgesi’nde kampları bulunan Kürt partileri “daha yoğun şekilde” hedef alacakları tehdidinde bulunmuştu.

İran Devrim Muhafızları Operasyonlar Komutanı Abbas Neylfıroşan da "Anlaşma bu şekilde uygulanmazsa kendi güvenliğimizi sağlamak için, anlaşmanın imzalanmasından önceki duruma dönmek zorunda kalacağız” diyerek Kürdistan Bölgesi’ne yönelik tehdidi yineledi.

İranlı yetkililer ayrıca Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne 19 Eylül’e kadar süre verdiklerini açıklamıştı.

İran geçtiğimiz dönemde Rojhılatlı siyasi parti mensuplarının Kürdistan Bölgesi’ndeki ailelerinin kaldığı kampları ve parti merkezlerini füzeler, kamikaze İHA’lar ile hedef almıştı.