Sadr, liderliğini yaptığı Sadr Hareketi'nin faaliyetlerini durdurdu

Irak’ta Şii Sadr Hareketinin lideri Mukteda es-Sadr, harekatın siyasi faaliyetlerinin en az bir yıl süreyle askıya alındığını duyurdu ve idam edilen babası Muhammed es-Sadr'ın türbesini bir sonraki Ramazan Bayramı sonrasına kadar kapattı.

Sadr, liderliğini yaptığı Sadr Hareketi'nin faaliyetlerini durdurdu

Sadr Hareketi içinde kendilerini "Dava Sahipleri" olarak tanımlayan bir grup, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir video ile Mukteda es-Sadr'ın (Şiilerce asırlardır beklenen 12'inci imam) "Mehdi" olarak ilan etmeye hazırlanıyordu.  

Kendisinin Mehdi olarak gösterilmesine sert tepki gösteren Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı bir  açıklama ile hareketin tüm faaliyetlerini donduracağını duyurdu.

Sadr bu kararını bugün sabahın erken saatlerde attığı bir tweetle duyurdu:

"Irak için bir reformcu olmak istiyorum. Ancak Sadr Hareketinde reform yapamam, çünkü bu bir günahtır. Ve eğer liderlik yapmaya devam edersem içinde dava adamları ve bazı yozlaşmış insanların olduğu bazı günahlar var."

Tweetin devamında Sadri “Bu nedenle, Cuma namazı ve Miras Komisyonu hariç, hareketin tamamını bir yıldan az olmamak üzere dondurmayı kendi menfaatime buluyorum.  Önce Rabbimin, sonra babamın huzurunda bütün bunlardan masum olduğumu beyan ederim" ifadelerini kullandı.

Sadr hareketinin lideri, söz konusu kararların Cuma gecesinden itibaren "derhal" uygulanacağını vurgulayarak, babasının türbesinin Ramazan Bayramı sonrasına kadar kapatılması talimatını verdi.

Sadr paylaşımında "Allah'ım, akılsızlarımızın yaptıklarından bizi sorumlu tutma. Vallahi ben onlardan bıktım, onlar da benden bıktı" ifadelerini kullandı.

Bundan sonra Mukteda es-Sadr, kişisel hesaplarında, es-Sadr'ın Bakanı Salih Muhammed el-Irak'ın hesabı ve web sitesi de dahil olmak üzere hesaplarının bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığını bildirdi.

Ne olmuştu?

Hareket içinde kendilerini "Dava Sahipleri" olarak tanımlayan grup, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir video ile Sadr'ın (Şiilerce asırlardır beklenen 12'inci imam) "Mehdi" olduğunu öne sürmüştü.

Ayrıca, Mukteda es-Sadr'ın yolu gözlenen imam Mehdi olduğu ileri sürülerek kendisine biat edilmesi çağrısı yapılmıştı.

Şii İslam'ın on ikinci imamı olan Mehdi'nin bin yıl önce ortadan kaybolduğu ve yeni bir barış ve uyum çağını başlatmak üzere bir gün yeniden döneceğine inanılıyor.

Irak Yüksek Yargı Konseyi, yayınlanan videoya yönelik bir soruşturma mahkemesinin, "yıkıcı çete" olarak tanımladığı "Dava Sahipleri" adlı grubun 65 üyesinin tutuklanmasına karar verdiğini duyurdu.