Irak Federal Mahkemesi Hoşyar Zebari hakkındaki kararını bugün açıklayacak

Saat 11.00’de toplanacak olan Federal Mahkeme, KDP’nin Irak Cumhurbaşkanı Adayı Hoşyar Zebari hakkında nihai kararını verecek.

Irak Federal Mahkemesi Hoşyar Zebari hakkındaki kararını bugün açıklayacak

Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Cumhurbaşkanı Adayı Hoşyar Zebari’yle ilgili kararını bugün vermesi bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre, saat 11.00’de toplanacak olan Federal Mahkeme, KDP’nin Irak Cumhurbaşkanı Adayı Hoşyar Zebari hakkında nihai kararını verecek.

Zebari’yle ilgili hiçbir suçlamanın kanıtlanamadığı ve suçsuzluğunun ortaya çıktığı bilgisine ulaşılırken, Zebari’nin bugün öğleden sonra Bağdat’ta basın toplantısı düzenleyeceği belirtildi.

Başkan Mesud Barzani’nin danışmanı Mesud Hayder ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Zebari’nin adaylıktan çekildiğini açıklayacağına dair haberleri yalanladı.

6 Şubat’ta Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (KYB) bazı milletvekillerinin başvurusu üzerine Federal Mahkeme tarafından Zebari’nin adaylığı geçici olarak askıya alınmıştı.

9 Ocak’ta Irak Parlamentosu yeni başkanını ve iki yardımcısını seçmişti.

Irak Anayasası’na göre, Irak Parlamentosu Başkanı’nın seçilmesinin ardından 30 gün içerisinde Irak Cumhurbaşkanı’nın seçilmesi gerekiyor.

Irak’taki dengeler doğrultusunda cumhurbaşkanlığına Kürtler seçiliyor.

Kürdistan Bölgesi’nin iki büyük siyasi yapısı olan KDP ile KYB arasında şimdiye kadar ortak aday konusunda uzlaşma sağlanmazken, cumhurbaşkanlığı için 25 adayın başvurusu kabul edilmişti.