KDP-S’li yetkili: PKK, Kürt diyaloğu konusunda PYD’ye izin vermiyor!

KDP-S’li Nuri Birimo, PKK’nin Rojava’da Kürt diyaloğunu engellediğini belirterek, “PKK, Suriyeli Kürtlerden elini çekmediği sürece Kürtlerin Rojava’da birleşmesi zor” dedi.

KDP-S’li yetkili: PKK, Kürt diyaloğu konusunda PYD’ye izin vermiyor!

K24 haber bültenine katılan Kürdistan Demokrat Partisi-S (KDP-S) Merkez Komite Üyesi Nuri Birimo, "PKK, Kürt diyaloğu konusunda PYD’ye izin vermiyor” dedi.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Ulusal Birlik Partileri (PYNK) arasındaki Kürt diyaloğuna değinen Bimiro, şunları söyledi:

“ABD ve Kürtler, PYD'ye baskı yapsa da ve biz ENKS olarak daha ılımlı davransak da, Kürt toplumunu örgütlemek için PYD ortaklığa yanaşmıyor ve üstelik insan haklarını ihlal ediyor, insanlarımızı açlıkla karşı karşıya bırakıyor. ENKS’nin ofisleri yakıyor, üyelerini gözaltına alıyor, gençleri zorla silah altına alıyor.”

Bimiro ayrıca, PKK’nin Suriyeli Kürtlerden elini çekmediği sürece Kürtlerin Rojava’da birleşmesinin zor olduğunu söyledi.

Genel olarak Suriye krizi ve özel olarak Kürt sorununda ABD'nin rolüne ilişkin de konuşan KDP-S’li yetkili, “Suriye'ye siyasi çözümün gecikmesinin nedenlerinden biri de ABD'nin olaya kayıtsız kalmasıdır. ABD’nin Ortadoğu'daki hedefi Çin ve Rusya'ya karşı mücadele etmektir. Suriye meselesi artık daha çok Türkiye, İran, Rusya ve İsrail gibi bölge devletlerinin elinde kaldı” ifadelerini kullandı.

“Suriye rejimi kontrol ettiği bölgelerde terörün olmadığını söylüyor, Kürtlerin kontrol ettiği yerlerde ise teröristlerin bulunduğu algısı yaratmaya çalışıyor” diyen Birimo, “Rejim bir dereceye kadar başarılı oldu" diye konuştu.

Baas rejiminin şovenist bir rejim olduğunu ifade eden Birimo, “Suriye 2011 yılından önceki döneme dönmemelidir. Biz Suriye muhalefeti içerisinde bulunan ENKS olarak, Doha Kongresi’nde rejimin değiştirilmesi gerektiğini yineledik” dedi.