Irak Federal Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi lehine karar verdi

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, genel bütçe yasasında yapılan iki değişikliğin “anayasaya aykırı olduğuna” hükmederek Kürdistan Bölgesi lehine karar verdi. Mahkeme yasanın diğer 8 maddesine yapılan itirazları reddetti.

Irak Federal Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi lehine karar verdi

Federal Mahkeme bugün Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin 2023, 2024 ve 2025 yılı Irak Federal Bütçe Yasasının bazı maddelerine itirazını ele aldı.

Mahkeme söz konusu maddelerin iki beninde Kürdistan Bölgesi lehine karar vererek “anayasaya aykırı” buldu.

Yasanın 11’inci maddesinde yer alan birinci bendinde, Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı Irak Başbakanı’nın iznine bağlanıyordu. Bu kararla, Kürdistan Bölgesi’nin payının gönderilmesinden Irak Maliye Bakanlığı sorumlu olacak.

Yasanın 13’üncü maddesinin 7’inci bendinde ise, Erbil ile Bağdat arasında, iki taraf arasında olası bir  anlaşmazlık durumunda Irak Parlamentosu’nun nihai kararı vermesi öngörülüyordu. Yeni karara göre iki taraf arasında bütçe konusunda yaşanacak herhangi bir anlaşmazlık, her iki hükümetin ortak komisyonu tarafından çözülecek.

Federal Yüksek Mahkeme, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin bütçe yasasının diğer 8 maddesine yaptığı itirazları ise reddetti.

 Başbakanı Mesrur Barzani, bütçe yasasına sonradan eklenen 11, 12 ve 13’üncü maddelerin bazı bentleri hakkında Federal Yüksek Mahkeme'sine itirazda bulunmuştu.

İtiraz edilen maddeler şunlar:

Kürdistan Bölgesi'nin bütçedeki mali haklarının miktarının belirlenmesine ilişkin 11’inci maddenin 1 ve 2’inci fıkraları.

Kürdistan Bölgesi'nin bütçeden aldığı payın petrol ve petrol dışı gelirlerin iadesine bağlanmasını içeren 12’inci maddenin üç fıkrası.

Erbil ile Bağdat arasındaki ihtilafın çözümüne ilişkin 13’üncü maddenin yedinci fıkrası. Şikayet, sorunların çözümünde adresin Irak parlamentosu olarak gösterilmesineydi.

Bütçenin maaşlara ve yatırım projelerine harcanmaması durumunda Kürdistan Bölgesi vilayetlerinden her birinin finanse edilmesini Irak Başbakanı’nın inisiyatifine bağlayan 13’üncü maddenin 8’inci fıkrasında yer alan (b) bendi.

Petrol fiyatlarındaki artıştan elde edilen fazla gelirin yüzde 70'inin bütçe açığı için harcanması ve bu gelirin yüzde 30'unun vilayetlerin mali hakları için harcanmasıyla ilgili 2'nci maddenin 5'inci fıkrasında yer alan (b) bendi.

Irak Parlamentosu uzun süren görüşmelerin arından 12 Haziran’da 3 yıllık bütçeyi onayladı. Yasada ve Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı yüzde 12.67’ye tekabül ediyor. /Rudaw