Irak’lı askeri yetkiliden ‘PKK’ açıklaması: Bunun bir faydası yok

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi Said el Ceyaşi, “PKK’nin Irak topraklarında kalmasının Irak’a bir faydası yok. Ancak mesele başından sonuna kadar Türkiye’yi ilgilendiren bir konu” dedi.

Irak’lı askeri yetkiliden ‘PKK’ açıklaması: Bunun bir faydası yok

Irak ordusu ile PKK’ye bağlı Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) arasında 1 Mayıs’ta Şengal’de yaşanan çatışmaların ardından bölgede yanacı silahlı grupların varlığı gündemin üst sıralarına taşındı.

Rûdaw’a konuşan Irak Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi Said el Ceyaşi, silahlı grupların varlığı devam ettikçe Irak’ta güvenlik sorunlarının sona ermeyeceğini söyledi.

El Ceyaşi, “PKK konusu Irak ulusal güvenliği önünde engel teşkil eden meselelerinden biri haline geldi. Onlar Türkiye menşeli bir örgüt ve Irak topraklarını terk etmelidirler. Irak topraklarında kalmalarının Irak’a bir faydası yok. Genel anlamı ile anayasa da bir örgüt veya silahlı gücün sınırlarımızı kullanarak koşularımızın güvenliğini tehdit etmesine yol vermiyor. Ancak mesele başından sonuna kadar Türkiye’yi ilgilendiren bir konu” değerlendirmesinde bulundu.

Bağdat ile Erbil arasında Birleşmiş Milletler'in gözetiminde 9 Ekim 2020’de imzalanan Şengal Anlaşması “idare, güvenlik ve inşa” şeklinde üç başlıktan oluşuyor. Anlaşmaya göre, ilçede iç güvenliğin sağlanması yerel polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyonlu şekilde yürütülmeli, diğer tüm silahlı güçler Şengal’den çekilmeli.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Irak Parlamentosu Grup Sözcüsü Viyan Dexil, anlaşmayı uygulama görevinin Bağdat yönetimine düştüğünü söyledi.

Ezidi Kürt vekil Viyan Dexil, “Biz siyaseten ve yasal olarak anlaşmaya bağlı hareket ediyoruz. Buna göre ne Heşdi Şabi, ne PKK ne de başka bri silahlı güç bölgede kalmamalı, sadece ilgili güvenlik güçleri ile Şengal halkı kendi güvenliğini sağlamalı” dedi.  

Dexil, “Bu konuda hükumet içerisinde Heşdi Şabi’yi destekleyenler bu desteği çekmelidirler, çünkü bu destek dolaylı olarak PKK’ye gidiyor” diye konuştu.  

Irak ordusu ile YBŞ arasında yaşanan çatışmalarda biri YBŞ’li biri de Irak askeri iki kişi hayatını kaybetti. Yaşamını yitirenlerin ikisi de Şengal nüfusuna kayıtlıydı.  

Gerginliğin ardından Irak hükumetinin bölgeyi terk etmeleri için YBŞ’ye bir haftalık süre tanıdığı bildirildi.