Fuad Hüseyin: ABD’nin ülkeden çekilmesi müzakere edilecek

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, "ABD güçleri, hükümetin talebi üzerine ülkede mevcut. Bu güçlere olan ihtiyacı belirleyecek olan Irak’tır ve geri çekilme kararı onlarla müzakere edilmeden alınmayacaktır" dedi.

Fuad Hüseyin: ABD’nin ülkeden çekilmesi müzakere edilecek
Bakan Hüseyin, Irak’ın bu konuda yapılacak müzakere sonrası karar vereceğini vurgulayarak, ABD ile ilişkilerin bir ‘savaş durumuna’ girme ihtimalini reddetti.
 
Hüseyin, “ABD güçleri, hükümetin talebi üzerine ülkede mevcut. Bu güçlere olan ihtiyacı belirleyecek olan Irak’tır ve geri çekilme kararı onlarla müzakere edilmeden alınmayacaktır” dedi.
 
Şarku’l Avsat’ın Al-Arabiya’dan aktardığı habere göre Washington ile ilişkilerde kaotik bir durum yaratmak istemediklerini söyleyen Hüseyin şu ifadelerle devam etti;
 
“Savaş halinde değiliz. ABD kuvvetlerinin Irak’tan çekilmesine ilişkin müzakereler başlamadan önce iç hazırlık gerekiyor. Müzakerelerin sonuçları ışığında, geri çekilmesi veya ertelenmesi konusunda gerekli karar alınacak. Müzakerelerin hangi düzeyde ve hangi biçimde başlayacağının tarihini yakında açıklayacağız.”
 
 ‘Saldırı ve karşı saldırı olan’ son olayları ‘kabul edilemez’ olarak nitelendiren Hüseyin, Bağdat’ın sakinleşmeye kararlı olduğunu vurguladı ve sorunun her iki tarafça da ele alınması gerektiğini söyledi.
 
Şarku’l Avsat’a konuşan Irak Siyasi Düşünce Merkezi Başkanı İhsan Eş Şemmari ise, “Irak’ın ABD varlığına ilişkin açıklamalarında bir çelişki var. Bu da, İran ile ABD’nin hükümete, özellikle de Başbakana uygulanan büyük baskıyı açıklıyor” dedi.
 
Şemmari, “İran, ABD’nin Irak’tan çekilmesini, İran Devrim Muhafızları’nın dış operasyonlar komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin intikamını almak olarak görüyor” diye konuştu.
 
Ayrıca, “Irak’ta uzun süre kalmak istemeyen Washington’un uyguladığı başka bir baskı seviyesi daha var. Ancak Başkan Joe Biden’ın seçim kampanyası ışığında çekilme artık gerçekleşmeyecek” diye ekledi.