Başkan Neçirvan Barzani Almanya'ya gidiyor

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir dizi resmi temaslarda bulunmak üzere Almanya’ya gidiyor.

Başkan Neçirvan Barzani Almanya'ya gidiyor

26 Haziran’da başkent Berlin’de olması planlanan Başkan Neçirvan Barzani’nin Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Berlin’de bir basın toplantısında Rûdaw muhabiri Ala Şali’nin sorusunu yanıt veren Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Hoffmann, Salı günü Almanya saati ile saat 16.00’da (Erbil saati ile 15.00) Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un Kürdistan Bölgesi başkanı Neçirvan Barzani’yi Berlin’de karşılayacağını söyledi.

Hoffmann, Scholz ile Barzani görüşmesinde; Kürdistan Bölgesi ile Almanya ilişkileri, bölgedeki gelişmeler ile her iki ülkenin ortak çıkarlarını ilgilendiren konuların gündeme geleceğini sözlerine ekledi. Almanya hükümet yetkilisi, her iki liderin görüşmesi sonrası herhangi bir basın açıklamasının olmayacağını kaydetti.

Ala Şali'nin Parlamento'da Ezidi Soykırımının Kabul edilmesi konusunun gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin ise Hoffmann, "Burada görüşmenin ayrıntılarına girmeyeceğim. Ancak, Almanya hükümeti Ezidilerin haklarının korunması için uzun süredir çalışıyor. Bu devam edecek" dedi. 

Kürdistan Bölgesi ile Almanya arasında uzun yıllara dayanan güçlü ilişkiler bulunuyor. Özellikle IŞİD saldırıları döneminde, Almanya hükümeti IŞİD ile mücadelede ve göçmenlere ilişkin Kürdistan Bölgesi’ne çok sayıda askeri ve insani yardımda bulundu.

Peşmerge Güçlerine IŞİd saldırılarına karşı MİLAN füzeleri veren Almanya, aynı zamanda 2014 yılından beri Alman ordusu, Peşmerge Güçleri, Irak ordusu ve güvenlik güçlerine eğitim ile danışmanlık başta olmak üzere birçok destekte bulundu. Almanya’nın 2016 yılına kadar Irak ve Kürdistan Bölgesinde görev yapan 160 askeri bulunuyordu.

16 Ekim 2017 olayları ardından Bağdat hükümetinin baskıları karşısında Almanya Kürdistan Bölgesi’ne ilk destek veren ülkeler arasında yer aldı.

18 Aralık 2017 tarihinde başbakanlık görevinde bulunan Neçirvan Barzani, dönemin Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile Berlin’de bir araya gelmişti.