104 yıllık Kürdistan Bayrağı, Başkan Barzani’ye teslim edildi

Başkan Mesud Barzani ile görüşen Botan Beyliği’nin son prensesi Sinemxan Bedirxan, 104 yıldır yanında bulundurduğu emaneti Kürdistan bayrağını Barzani'ye teslim ettiğini duyurdu.

104 yıllık Kürdistan Bayrağı, Başkan Barzani’ye teslim edildi

Botan Beyliği’nin son prensesi Sinemxan Bedirxan dün Erbil’in Selahaddin İlçesinde Başkan Mesud Barzani ile görüştü.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bedirxan, sıcak karşılamadan ötürü Başkan Barzani’ye teşekkür ederek, 104 yıldır kendisinde emanet duran Kürdistan Bayrağı’nı Barzani’ye teslim ettiğini söyledi.

Sinem Bedirxan, “Dedem Mir Emin Ali Bedirxan ve arkadaşları tarafından dalgalandırılan 104 yıl önce dalgalandırılan bayrağı, Kürdistan’daki dağ ve ovalarda dalgalandırılsın diye bugün kardeşim ve Kürdistan Özgürlük Hareketi lideri Başkan Mesud Barzani’ye emanet ediyorum” diye yazdı.

Bedirxan, 2015’te Rûdaw’a verdiği bir demeçte, Kürdistan bayrağı fikrinin 1919’da Kürt Teali Cemiyeti’nden çıktığını söylemişti.

Sinemxan Bedirxan, “Doğrusu 1930’larda bir sembol olarak ortaya çıkan bu bayrağı, Kürtler korudu ve bugüne kadar geldi. 1990 öncesinde de bu bayrak Güney Kürdistan’da vardı” dedi.

Sinemxan Bedirxan kimdir?

Botan Miri Bedirxan’ın torunu Celadet Ali Bedirxan’ın kızıdır.

Sinemxan Bedirxan, 21 Mart 1938’de Şam’da dünyaya geldi. 22 Ağustos 1959’da Kürt yazar Salah Sadullah’la evlendi. Yıllarca Kerkük ve Bağdat’ta yaşadı. Bağdat’ta Birleşmiş Milletler Merkezi’nde ve İnternational School’da Fransıca öğretmenliği yaptı.

Sinemxan, Kürtçe, Türkçe, Arapça, Fransızca, Almanca ve İngilizce biliyor. Azad ve Dilnaz adlarında iki çocuğu var. Sinemxan Bedirxan, başkent Erbil’de yaşıyor.