'JİTEM Karargahı' olduğu iddia edilen yerde insan kemikleri bulundu

1990’lı yıllarda Urfa’da ‘JİTEM Karargahı’ olarak kullanıldığı illeri sürülen bölgede bir poşette gömülü halde İnsan kemiklerine rastlandı. Bulunan kemiklerin bir erkeğe ait olduğunun belirlenmesi üzerine kayıp Faik Kevci’nin ailesinden kan örneği alındı.

'JİTEM Karargahı' olduğu iddia edilen yerde insan kemikleri bulundu
MA’dan Müjdat Can’ın haberine göre Urfa’nın Hilvan ilçesine bağlı Arabuk Mahallesi’nde 7 Haziran 2022’de bir tarlada yapılan taş temizleme işlemi sırasında, toprağın altına gizlenmiş 3 ayrı torba içinde insana ait kemikler bulundu.
 
Tarla sahibi, 21 Temmuz’da Urfa Valiliği’ne başvurdu ve jandarma, savcılık gözetiminde kazı yaptı.
 
Kazılarda insana ait olduğu değerlendirilen ayak uyluk kemiğinin de içinde yer aldığı 9 parça kemik bulundu.
 
Kemikler ‘JİTEM Karargahı’ olduğu iddia edilen yerde bulundu
 
Kemiklerin, Bucak aşiretinin korucu mensuplarına ait olan ve 1990’lı yıllarda ‘JİTEM Karargahı’ olarak kullanıldığı iddia edilen mahallede bulunması, yakınları faili meçhul cinayetlere kurban giden aileleri harekete geçirdi.
 
1993-1994 yılları arasında kaybedilen Ahmet Kalpar, Hüseyin Taşkaya, Şefik Geçgel, Faik Kevci, Adnan Bağca ve Nazım Babaoğlu’nun aileleri, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Urfa Barosu aracılığıyla Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu.
 
Başvurunun ardından kemikler incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurulu’na (ATK) gönderildi.
 
ATK tarafından hazırlanan raporda, kemiklerin erkeğe ait olduğu belirtildi. Görgü tanıklarının kemiklerin bulunduğu alanda Faik Kevci’nin katledildiğini söylemesi üzerine, Kevci’nin ailesi Viranşehir Devlet Hastanesi’nde kan örneği verdi.
 
İHD Urfa Şubesi: ‘Soruşturma dosyasında ilerleme yok’ 
 
Konuyu yakından takip eden İHD Urfa Şubesi Eş Başkanı Mustafa Vefa, başvurulara rağmen soruşturma dosyasında ilerleme olmadığını belirtti.
 
Vefa, ATK raporuna işaret ederek, şunları ifade etti:
 
Kemiklerin bir erkek DNA profiliyle uyumlu olduğu raporu dosya içine eklendi. Bu aşamada ailelerden sadece bir ailenin kan örneği alındı. O köyde ikamet eden görgü tanıkları, oradaki cenazenin akrabaları olan Faik Kevci’ye ait olabileceği beyanında bulunmuşlardı. Savcılık da önceliği Kevci ailesine vererek, kan örneğini aldı. Kan örneği Adli Tıp’a gönderildi, gelecek olan sonuca göre Kevci ailesi ile uyumlu değilse diğer aileler de kan testi verecek.

MA’dan Müjdat Can’ın haberine göre