Kasım Şeşo: 'Şengal’de meşru olmayan güçlerin sayısı artıyor'

Şengal’de yeniden normalleşme ve göçmenlerin güvenlikli bir şekilde evlerine dönmesini sağlamak amacıyla Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasında imzalanan anlaşma henüz hayata geçirilmedi.

Kasım Şeşo: 'Şengal’de meşru olmayan güçlerin sayısı artıyor'

Anlaşmanın maddelerinde, bölgede meşru olmayan güçlerin çıkması, meşru bir idarenin belirlenmesi ve göçmenlerin evlerine güvenlikli bir şekilde dönmesi öngörülüyordu. Kürdistan Bölgesi ve Irak işbirliğiyle 2 bin 500 güvenlik gücü ataması da anlaşmanın maddeleri arasında.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal’in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Erbil ile arasında ortak komite kurulması kararlaştırılmıştı.

9 Ekim’de imzalanan anlaşma, Irak hükümetinin duyarsızlığı ve bir adım atmaması yüzünden hâlâ hayat bulmuş değil. Özellikle göçmenlerin evlerine dönmesi önündeki en büyük engel teşkil eden Haşdi Şabi ve PKK 'ye bağlı güçler bölgeyi terk etmedi.

Konu hakkında açıklama yapan Şengal Peşmerge Güçleri Komutanlığı Genel Komutanı Kasim Şeşo,  PKK ve Haşdi Şabi güçleri bölgeden çıkmadığı sürece bölgede güvenliğin sağlanamayacağını söylüyor.

Kasim Şeşo sözlerini şöyle sürdürdü: “Şengal’de durumlar kötü. Meşru olmayan tüm güçler bölgede. PKK ve benzeri gruplar Şengal’den çıkmadığı sürece bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanması mümkün değil. Bu güçlerin varlığının yarattığı güvenlik zaafiyeti ve can güvenliği olmaması nedeniyle göçmenler evlerine dönemiyor. Eğer anlaşmanın maddeleri uygulanmaz, Peşmerge ve Irak güvenlik ordusu ortak bir güvenlik oluşturmaz ise Şengal'de  güvenlik sağlanamaz.”

Şengal Peşmerge Güçleri Komutanlığı Genel Komutanı Kasim Şeşo, Şengal’de meşru olmayan silahlı güçlerin sayısında son dönemde artış olduğunu belirterek, bu grupların bölgeden bir an önce çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

Öte yandan bugün Süleymaniye’nın Arbet ve Aşti kamplarındaki Ezdi göçmenleri ziyaret eden Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Êvan Fayeq, “Şengal’de güvenlik çok iyi durumda. Sadece bazı evlerde hasar var. İlgili kurumlar ile birlikte Şengal’i yeniden inşa edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Êvan Fayeq, şimdiye kadar 28 bin aileden sadece 70 ailenin evlerine döndüğünü kaydetti.

 

Basnews