KCK'den Zine Wertê açıklaması

KCK'den Zine Wertê açıklaması

 KCK, Zine Wertê’ye ilişkin “sanatçı, gazeteci, KNK, Kürdistan'daki demokratik kurum ve şahsiyetlerin çağrılarına ve beklentilerine büyük değer verdiklerini” bu nedenle üzerlerine düşen sorumluluğu ve duyarlılığı göstereceklerini açıkladı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığından yapılan açıklamada, Zine Wetê bölgesine Peşmerge Güçlerinin konuşnadırılmasının ardından yaşanan gerginlik nedeniyle Kürt kamuoyunda bir duyarlılığın ortaya çıktığı ve gerilimin çatışmaya dönüşmemesi konusunda çağrılar yapıldığı belirtildi.

“Kürt kamuoyunun bu duyarlılığını çok anlamlı ve değerli buluyoruz” denilen açıklamada, “Kürt demokratik uluslaşmasının somut göstergesi olarak görüyoruz. Kürt siyasi güçleri arasındaki bir sorun karşısındaki bu tutum halkımızın ulusal birlik karşısındaki duyarlılığını ve özlemini de çok güçlü biçimde ortaya koymuştur” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Yüzlerce Kürt sanatçısının Kürt siyasi güçleri arasında gerilim ve çatışma çıkmasın ve Kürt düşmanlarının oyununa gelinmesin yönündeki çağrıları bizim açımızdan çok önemlidir. Kürt kamuoyunun temel taşı ve vicdanı olan sanatçıların ve aydınların çağrıları bizim için dikkate alınması gereken çağrılardır. Sanatçılar halkımızın güzellik yaratıcılarıdır.  Halkımızın hak, adalet, vicdan, özgürlük ve demokrasi özlemlerini seslendirenler tabi ki her zaman halkımız için iyi ve güzel olanı düşünenlerdir. Onların çağrıları için teşekkürlerimizi sunuyor, istem ve özlemleri konusunda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için gereken hassasiyeti ve sağduyuyu göstereceğimizi ifade ediyoruz. Nitekim peşmerge gönderilen alan bizim için çok önemli olmasına rağmen gereken sabrı, sağduyuyu ve soğukkanlılığı göstererek Kürt kamuoyunun özlemlerine cevap olmaya çalışıyoruz.”

“Bizim KDP ve YNK başta olmak üzere hiçbir Kürt siyasi güçle gerilim ve çatışma içinde olma gibi bir yaklaşımımız söz konusu değildir” denilen açıklamada, “Zînî Wertê olayı ve Kürt siyasi güçleri arasında ortaya çıkan sorunların Kürt kamuoyunun özlemleri ve istemleri doğrultusunda çözümünü önemli görüyoruz” sözlerine yer verildi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığının açıklamasında ayrıca, “Kürt kamuoyunun yaptığı çağrılar, istem ve özlemler karşısında üzerimize düşen sorumluluğu ve duyarlılığı göstereceğimiz bilinmelidir” denildi.

Ne olmuştu?

Koronavirüsüne karşı tebdir kapsamında Peşmerge Bakanlığı’na bağlı bir birlik Erbil’in Soran ilçesine bağlı Zine Wertê bölgesine konuşlandırılmıştı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), sözkonusu gücün Kürdistan Demokrat Partisi’ne bağlı olduğunu iddia ederek Peşmergelerin geri çekilmesini talep etmişti.

PKK ise bölgenin Kandil için stratejik önemine dikkat çekerek KYB ve Peşmerge Bakanlığı’na bağlı güçlerin çekilmesi çağrısında bulunmuştu.

Taraflar arasında tartışmaya neden olan konu hakkında açıklama yapan Başkan Neçirvan Barzani, olayın medyada büyütüldüğünü, Zine Wertê’ye yerleştirilen Peşmerge birliğinin geçici bir süreliğine bölgede kalacağını açıklamıştı.