KDP’den Kerkük için itidal çağrısı

KDP, Kerkük’te onlarca Kürt gencin gözaltına alınması ile tırmanan gerginliğin ardından taraftarlarını ve Irak güvenlik güçlerini sağduyulu olmaya çağırdı.

KDP’den Kerkük için itidal çağrısı

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleşen erken genel seçimlerin ardından Kerkük’teki Kürt mahallelerinde yapılan kutlamalara Irak güvenlik güçleri tarafından müdahalede bulunulmuş, onlarca genç gözaltına alınmıştı.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi ve Kerkük-Germiyan Teşkilatı Sorumlusu Kemal Kerküki, “Bazı KYB taraftarlarının kutlamalar esnasında güvenlik güçlerine taraf ateş açmasının ardından Irak ordusu, poli ve Heşdi Şabi güçleri harekete geçmiş, mahallelerde gençlerle güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşanmıştır. Bu olaylar üzerine Federal Polis suçsuz insanları gözaltına almıştır” dedi.

Irak ordusuna bağlı 61’inci Tugay güçlerinin Şorce ve Rehimawa mahallelerine girdiğini ve ev baskınlarında suçsuz 64 gencin gözaltına alındığını bildiren Kerküki, “Tüm kadro ve taraftarlarımıza sükumet ve sağduyu çağrısında bulunuyoruz. Fitne çıkaranların oyununa gelip tüm tarafların zarar göreceği bir girişimden uzak durulmalı” diye konuştu.

Kerküki, “Irak ordusu, polis ve diğer güvenlik güçlerine de itidal çağrısında bulunuyor, seçimlerden sonra oluşan durumu gözönünde bulundurup halkı savunma görevlerine sahip çıkarak huzuru sağlamalarını istiyoruz” dedi.

Rûdaw, Kürdistan Yurseverler Birliği Kerkük Teşkilatı’ndan Muhammed Duşivani ve KYB Kerkük milletvekili adayı Dilan Gafur ile iletişime geçmek istedi ancak her iki yetkili telefonları yanıtlamaktan kaçındı.

Gözaltına alınanlar bugün bırakılacak

Kerkük Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Amir Şivani de, kutlama yapan kişilerin güvenlik güçlerini engellediğini ve bu nedenle gerginlik yaşandığını söyledi.

Şivani, parti taraftarlarının kendileri için belirlenen özel alanda kutlama yapabileceklerini, ancak huzuru bozacak girişim ve kutlamalara izin verilmeyeceğini belirtti.

Sözcü Amir Şivani ayrıca gözaltına alınan gençlerin soruşturmalarının ardından bugün serbest bırakılacağını da bildirdi.

Neçirvan Barzani, Mustafa Kazımi'yi aradı

Öte yandan KDP adayı Şaxewan Abdullah, Kerkük’te yaşanan gerginliğin ardından Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’yi telefonla aradığını ve kentte sükunet sağlanmasını istediklerini belirtti.

(Rudaw)